Ні капітуляції: у регіонах люди вийшли на віче проти «формули Штайнмаєра» (відео)

14:26, 06.10.2019
Ні капітуляції: у регіонах люди вийшли на віче проти «формули Штайнмаєра» (відео)

(фото Дзвінка Калинець-Мамчур)

У неділю, 6 жовтня, близько двох тисяч львів’ян зібралися біля пам’ятника Тарасові Шевченку на віче "проти капітуляції".

 

В акції взяли участь кілька політичних партій, Комітет майдану Львівщини та Студентське братство.

 

Люди тримають у руках державні прапори та плакати з написами: "Ні капітуляції", "Ні відведенню військ", "Вибори після відновлення контролю".

 

Це вже друга акція протесту у центрі Львова проти так званої "формули Штайнмаєра".

 

 

У Львові протестувальники заявили про висунення владі «червоних ліній», порушення яких свідчитиме про здачу національних інтересів. Це, наприклад, скасування мовного закону, декомунізації, відведення військ чи послаблення санкцій проти Росії.

 

В Ужгороді на віче зібралося понад дві сотні громадян. Захід триває на центральній площі міста, люди продовжують підходити, повідомляє Укрінформ.

 

Учасники віче тримають національні прапори, плакати з написами: "Ні капітуляції!".

 

Акція проходить у формі вільного мікрофона, модераторів немає. Охочі висловити свою думку з приводу останніх подій у країні виходять до мікрофона і говорять для публіки.

 

 

В Харкові близько 300 людей вийшли під стіни обласної державної адміністрації. 

 

Основною вимогою учасників акції було скликання позачергової сесії Харківською обласної ради та підписання її депутатами звернення до президента України Володимира Зеленського щодо неприпустимості впровадження особливого статусу Донбасу та відведення українських військ від лінії розмежування.

 

Також учасники акції заявили про створення Штабу спротиву капітуляції, у склад якого увійшли представники різних політичних та громадських об’єднань.

 

 

В Одесі на площі біля Дюка де Ришельє зібралося приблизно 200-300 людей, але люди продовжують підходити.

 

Заклики, гасла та прапори, як і по всій Україні, не політичні, а виключно національні – як синьо-жовті, так і червоно-чорні. 

 

Серед учасників акції місцеві громадські діячі, колишні військовослужбовці, представники патріотичних організацій.

 

 

 

Понад три сотні людей вийшли на акцію у Кривому Розі.

 

Із собою принесли синьо-жовті та червоно-чорні прапори, а також плакати «Ні капітуляції». Мітингувальники рішуче виступають проти підписання так званої "формули Штайнмайєра" та будь-яких поступок країні-агресору Росії.

 

Акція відбулась неподалік Народної Стели Героїв.

 

До неї долучилися колишні військовослужбовці, волонтери, представники патріотичних організацій. Із собою принесли також портрети загиблих на сході армійців.
 

 

 

Нагадаємо, проти реалізації "формули Штайнмаєра" раніше виступили Львівська обласна рада, Івано-Франківська обласна рада та Хмельницька облрада, а також Сумська та Кропивницька міські ради. 

 

 1 жовтня президент України Володимир Зеленський повідомив, що делегація України погодила "формулу Штайнмаєра" під час зустрічі Контактної групи у Мінську. Зеленський заявив, що її не слід боятися.

 
При цьому колишній представник України у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний закликав не ухвалювати "формулу Штайнмаєра": "Небезпека! У будь-якому випадку українська сторона це не може підписувати в Мінську! Не можна це розглядати і в нормандському форматі. Це вибори за сценарієм Кремля. Це вибори заради легітимізації „влади“ на окупованій території! Цей папірець не забезпечить мир, не вирішить соціально-гуманітарні проблеми!", - стверджує політик.
 
3 жовтня, президент Володимир Зеленський записав відео та запевнив, що вибори на непідконтрольній Києву території Донбасу можуть пройти тільки за українським законодавством.