Порошенко: угоди Штайнмаєра не існує

14:55, 22.09.2019
Порошенко: угоди Штайнмаєра не існує

Колишній президент України та нинішній народний депутат Петро Порошенко заявив, що узгодженої «формули Штайнмаєра» не існує.

 

Про це він сказав в інтерв’ю «5 каналу».

 

«Ніякої угоди Штайнмаєра не існує в природі. Немає угоди Штайнмаєра. Ніякої формули Штайнмаєра, нібито з кимось узгодженої, не існує», — сказав Порошенко.

 

Він розповів, що раніше були пропозиції тодішнього міністра закордонних справ Німеччини Франка Вальтера Штайнмаєра. У них, зокрема, йшлося про те, що, коли буде гарантоване безпекове підґрунтя та свобода волевиявлення виборців, закон про особливий режим місцевого самоврядування запроваджуються не через два тижні після виборів, коли виборчі комісії підрахують підсумки виборів, а в день виборів, коли ОБСЄ видасть звіт, що вибори вільні.

 

«Жодних інших позицій щодо перетасування, що ми організуємо виключно політичний процес, а безпеку не обговорюємо — це все вигадки Путіна», — наголосив п’ятий президент.

 

Він стверджує, що угода, яку називають «формулою Штайнмаєра», написана главою МЗС РФ Сергієм Лавровим.

 

«Коли Путін сказав: у нас є формула Штайнмаєра, написана Лавровим. Я кажу: вибачте, ось маємо лист двох міністрів закордонних справ Франції і Німеччини пана Штайнмаєра, де вони викладають, що це — формула Штайнмаєра. Будь ласка, подивіться. Він, Путін, бере цю форму, читає і говорить: Ні, це зовсім не те, у нас написав Лавров формулу Штайнмаєра», — заявив Порошенко, пригадуючи зустріч лідерів нормандської четвірки у 2016 році.

 

Він додав, що тоді запропонував Путіну узгодити це з самим Штайнмаєром, але президент РФ відмовився, заявивши, що українська сторона «переагітувала» німецького главу МЗС.

 

Порошенко також розповів про пропозицію Путіна провести вибори на Донбасі ще у 2015 році.

 

«Я також можу вам розповісти ще одну історію, коли Путін запропонував мені, коли ще були діалоги, це мені здається, був 2015 рік, каже: «Що ви сперечаєтеся, давайте ми з вами домовимося, кого ми виберемо і проведемо це через вибори — це єдино можливий шлях». Я кажу: «Ні, вибирати, навіть лідерів місцевого самоврядування, буде український народ. І ні з ким я не збираюся ні узгоджувати, кого вибирати, ні віддавати, яку частину повноважень ми їм делегуємо. Є закон — він дорівнює для всіх», — зазначив Порошенко.

 

Як повідомляла УМ, раніше міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що Україна згодна на «формулу Штайнмайєра», але за виконання низки умов.

 

Водночас сам президент України Володимир Зеленський заявив, що провести місцеві вибори на Донбасі можуть тільки після виведення російських військ і за українським законодавством.
 
 
Також Зеленський раніше анонсував обговорення "нормандською четвіркою" так званої "формули Штайнмаєра", яка передбачає прийняття закону про особливий статус Донбасу після проведення там місцевих виборів.
 
 
 
 
Водночас спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер запевнив, що міжнародні партнери не підштовхуватимуть Україну до проведення виборів в ОРДЛО, поки там залишаються підконтрольні Росії сили.
 
 

П’ятий президент України Петро Порошенко заявив, що українська сторона ніколи не погоджувалася із «формулою Штайнмаєра».