З Бленгеймського палацу викрали золотий унітаз вартістю $6 млн

10:23, 15.09.2019
З Бленгеймського палацу викрали золотий унітаз вартістю $6 млн

Золотий унітаз «Америка» (Фото: Бленгеймський палац)

З Бленгеймського палацу у Великій Британії викрали унітаз із чистого золота, який був експонатом італійського концептуального художника Мауріціо Каттелана. Його вартість оцінюють у 4,8 мільйона фунтів стерлінгів, або 6 мільйонів доларів.

 

Про це повідомляє Sky News.

 

Йдеться про експонат під назвою «Америка», який попри свою вартість був встановлений у палаці як звичайний унітаз. Більш того, відвідувачі могли «сходити» в нього, єдиним обмеженням був час — користуватися «Америкою» можна було не більше трьох хвилин, аби не затримувати чергу.

 

Сам художник із гумором прокоментував викрадення своєї роботи. Він оцінив хитрість викрадачів, а також зазначив, що спочатку подумав, що це жарт.

 

«Мені завжди подобалися фільми про пограбування, і ось я в одному з них», — сказав Каттелан.

 

Він також звернувся до викрадачів.

 

«Дорогі крадії, будь ласка, якщо ви читаєте це, дайте мені знати, наскільки вам подобається витвір і як це — мочитися в золото», — пожартував художник.

 

Водночас, в  адміністрації Бленгеймського палацу, де в 1874 році народився прем’єр Британії Вінстон Черчилль, було не до жартів, бо викрадення унітазу призвело до затоплення приміщення і завдало «значної шкоди».

 

У поліції розповіли, що ймовірно у викраденні експонату брала участь група людей на двох автомобілях. У межах справи затримали 66-річного чоловіка, проте сам унітаз досі не знайшли.

 

Спочатку повідомлялось, що вартість експонату — 1 мільйон фунтів, проте керівник палацу Домінік Гер розповів, що вона значно більша — 4,8 мільйона фунтів, що еквівалентно 6 мільйонам доларів.

 

Як повідомляла УМ, Україні повернули картину «Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною», яку нацисти вивезли з України під час Другої світової війни.