Арахамія: Рада відклала питання відставки ЦВК

13:11, 12.09.2019
Арахамія: Рада відклала питання відставки ЦВК

Рада сьогодні не розглядатиме питання відставки Центральної виборчої комісії.

 

Про це в кулуарах повідомив голова фракції "Слуги народу" Давид Арахамія, передає LB.ua.

 

"Сьогодні питання ЦВК розглядатися не буде... Сьогодні в порядку денному в нас інші питання", - заявив він.

 

У той самий час Арахамія не виключив розгляду цього питання в Раді в п'ятницю.

 

"Може, і завтра. Це вирішуватимемо ввечері. Але ж ви бачите, як ми працюємо з коліс. Тому ніхто не знає, що буде завтра", - сказав він.

 

Згідно зі статтею 31-1 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", рішення про дострокове припинення повноважень шляхом звільнення всього складу ЦВК вимагає 300 голосів народних депутатів, а не 226, як зазвичай.

 

Водночас Олександр Черненко зазначає, що для голосування не вистачає голосів. 

 

"Бліц-кригу з розпуском ЦВК поки-що не виходить. 300 голосів ніяк не назбирається. Але це не значить, що фракції і групи меншості всі як один стали на захист демократіі. Свою приниципову позицію щодо неголосування за будь-яких обставин озвучили лише Європейська Солідарність і Голос. Всі інші торгуються за квоти і шукають гарантії від можливого «кидка». Адже це щоб звільнити - потрібно 300 голосів. Для призначення достатньо 226", - написав він у Фейсбук.

 

 

 

Заступник голови фракції "Голос" Ярослав Юрчишин заявив, що Володимир Зеленський збирається приїхати до Верховної Ради, щоб закликати депутатів проголосувати за відставку членів ЦВК.

 

"У парламенті посилена охорона. Буде Володимир Зеленський. Закликатиме відставити ЦВК", - йдеться у його повідомленні.

 

Як повідомляла УМ, комітет Верховної ради України з питань організації державної влади рекомендував парламенту схвалити подання президента Володимира Зеленського з приводу дострокового розпуску складу Центральної виборчої комісії.

 

Раніше Зеленський направив парламенту подання про дострокове припинення повноважень ЦВК.

 

Глава Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук вважає, що можливий розпуск ЦВК поставить під сумнів легітимність проведених нею виборів.

 

Центральна виборча комісія відкинкла всі звинувачення президента, які нівелюють легітимність виборів, і сприймає свій можливий розпуск як політично вмотивоване рішення.