Катували електричним струмом: Микола Карпюк розповів про ув"язнення в Росії

12:13, 10.09.2019
Катували електричним струмом: Микола Карпюк розповів про ув"язнення в Росії

Звільнений із російської в'язниці Микола Карпюк розповів, що його та іншого політв’язня Станіслава Клиха катували електричним струмом у Росії, не давали спати, застосовували "психотропи" і могли вживити "чіп".  

 

Про це він говорив в інтерв’ю ATR.

 

"ІВС-1. Як тільки стемніло, виводять на коридор – наручники, руки за спину, одягають на голову целофановий кульок, скетчем перемотують, сюди ватка, щоб знизу нічого не бачили – і виводять, Хвилин 10-15 їдемо, заводять у якесь приміщення, піднімають на 4 поверх.Клема до пальця правої ноги, клема до пальця правої руки або до інших частин тіла – і починає йти електричний струм через тіло. З різними періодами: ривками, протягом певного часу – воно неприємне таке відчуття. Це те, що зі мною робили. Потім привозять туди ж в ІВС – кімната для допиту, клітка метр на метр металева… І протягом ночі, протягом доби не дають спати. Тільки починаю закривати очі – мєнти через 2 години міняються і одразу "Не спать, нє спать". Не дають спати",- розповів Карпюк.

 

За його словами, Станіслава Клиха катували жорстокіше.

 

 "Але мені ще, як сказати повезло: до мене поставилися вони трошки по-іншому. А те, що відбувалося зі Станіславом Клихом – його потім привозили, його не в клітку саджали, його заводили в камеру і прив’язували – за спину (руки) браслетами до шконки – ліжка: ставили на коліна й цілу ніч не давали спати і рухатися. Я не чув, як Клиха допитували, але звукоізоляції там немає – і багатьох людей, котрих вивозили, чув. І цей скрегіт скотчу на весь коридор, коли привозили вже з тортур і поміщали в камеру",- розповідає українець.

Карпюк розповів, що крім тортур російські тюремники "застосовують психотропні засоби" – і до нього теж застосовували: "Один раз я на добу відключився – не знаю, що зі мною було взагалі".

 

Також він підозрює, що в РФ політв’язням могли вставити імпланти: "Станіслав Клих, коли він ще був при свідомості, у нормальному стані психологічному, коли ми з ним зустрілися 15 вересня 2016 року на першому суді у Грозному, він мені показав квадратний шрам (на зап'ясті), чітко вирізаний, – сказав, що йому туди вставляли чіп", - зазначив Карпюк.

 

Він пояснив, що коли вставляється імплант – іде вплив на нервову систему й "людина впадає в панічний страх".

 

Як повідомляла УМ, 7 вересня між Україною і Росією відбувся обмін утримуваними особами у форматі "35 на 35".

 

Президент України Володимир Зеленський заявив, що домовленості з Володимиром Путіним щодо першого етапу завершення війни на Донбасі виконані.

 

В Україну в рамках обміну прибули 35 українців, серед яких політв’язні Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизанович, а також захоплені Росією біля Керченської протоки моряки.

 

Звільнений політв'язень Кремля Станіслав Клих був переведений в спеціалізоване відділення військового госпіталю, бо він потребує спеціалізованої медичної допомоги, а в "Феофанії" по профілю її не могли надати.

 

Прокуратура Автономної республіки Крим має намір допитати не тільки Олега Сенцова і Олександра Кольченко, але й інших українців, які повернулись з ув'язнення