Депутати звільнили директора Одеського художнього музею Олександра Ройтбурда

14:18, 04.09.2019
Депутати звільнили директора Одеського художнього музею Олександра Ройтбурда

Одеська обласна рада звільнила директора Одеського художнього музею, відомого художника Олександра Ройтбурда. Питання вніс в порядок денний «з голосу» позафракційний депутат Олексій Кобильніков. Він заявив, що Ройтбурд ігнорує депутатські запити щодо фінансової діяльності музею і "знущається" над ними.

 

За його звільнення проголосував 51 депутат. Троє були проти, троє утрималися, 25 людей не голосували.

 

 

Категорично проти звільнення Ройтбурда виступила тимчасово виконуюча обов'язки голови ОДА Світлана Шаталова. Вона звинуватила ініціаторів проекту рішення в лобіюванні особистих інтересів і відсутності громадянського обов'язку.

 

"Ваша наполегливість не має кордонів, ваші договорняки суперечать здоровому глузду і логіці. З Ройтбурдом колекція музею збільшилась на 49 об'єктів, проведено ремонт, причому за рахунок меценатів. Хто ще міг таке зробити?", - сказала Шаталова.

 

Сам художник збирається подати протест на рішення.

 

«Це неправомірне рішення, воно суперечить і здоровому глузду, і законодавству. Це рішення скоріш в сфері психопатології, аніж юриспруденції, тому боротьба буде», – наголосив Ротйбурд в коментарі Радіо Свобода.

 

Віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба висловив Ройтбурду свою підтримку.

 

"З Олександром Ройтбурдом я особисто незнайомий. І хоча він величезний талант, я навіть не фанат його таланту, якщо чесно) Але те, що він робив в Одесі, по суті було інтеграцією окремо взятого музею в європейський (і світовий) культурний простір", - написав Кулеба у своїй сторінці в Facebook.

 

"Битва за євроінтеграцію відбувається скрізь - від урядових кабінетів до музеїв. Українські совок, постсовок і рагульство нікуди не поділися. Вони завжди готові віджати втрачені позиції у тих, хто намагається запровадити в Україні нормальні європейські стандарти. У цьому разі - зробити крутий європейський музей в Одесі. І тому я у цій ситуації, звісно, на боці Ройтбурда-євроінтегратора",- додав віце-прем"єр.

 

Як повідомляла УМ, голова Одеської ОДА Максим Степанов 19 березня 2018 року призначив художника Олександра Ройтбурда директором Одеського художнього музею. 

 

Контракт із Ройтбурдом підписано на п’ять років.

 

Одразу після призначення депутати Одеської обласної ради розгорнули огидну кампанію з дискредитації художника. Його звинувачували у збоченнях і малюванні фекаліями.