Медведчук відвідав Клиха й Карпюка в СІЗО Москви

19:09, 30.08.2019
Медведчук відвідав Клиха й Карпюка в СІЗО Москви

Микола Карпюк (фото: "Громадське")

Українські депутати від "Опозиційною платформи - За життя" Віктор Медведчук та Вадим Рабинович заявили, що побачили в СІЗО "Лефортове" українців Миколу Карпюка та Станіслава Клиха.
 
Лідери партії дали коментар журналісту "112 Україна" біля одного зі входів у СІЗО "Лефортове".
 
"Ми зустрічалися з Миколою Карпюком. Ми зустрічалися з Станіславом Романовичем Клих (...) Ми привезли їм полтавське сало, підкопчене сьогодні вночі на соломці, з українським хлібом - вони були дуже раді такому подарунку зі своєї землі. Віктор Володимирович привіз ще Клиху від матері цукерки і лист. Ми з ними поспілкувалися. Я думаю, що хлопці в нормальній формі, добре виглядають, оптимістично налаштовані. Звісно, нікого не прикрашає це все - але, тим не менше, все нормально", - заявив Рабинович.
 
Він додав, що, "попереджаючи" питання, "обмінами займається держава".
 
"Вони сьогодні ведуть переговори. Веде переговори і міністр внутрішніх справ по своїй лінії. Вони досить успішні", - заявив Рабинович.
 
Водночас він звинуватив екс-президента Петра Порошенка в тому, що він нібито "гальмував протягом двох років майже всі обміни", які готував в тому числі Медведчук, а з "президентом Зеленським інша ситуація".
 
У свою чергу Медведчук заявив, що його приїзд "це гуманітарна акція".
 
"Ми домовлялися про це не сьогодні і навіть не вчора - така домовленість існувала раніше, ми зверталися з проханням від нашої партії", - сказав він.
 
Водночас, голова "Агори" Павло Чиков повідомив, що адміністрація слідчого ізолятора "Лефортове" не пропустила адвокатів українців Володимира Балуха й Олександра Кольченка - Ольгу Дінзе та Світлану Сидоркіну.
 
Він назвав це порушенням закону.
 
Нагадаємо, співробітниця Верховної Ради Ганна Ісламова у ніч на 30 серпня повідомила, що "обмін завершився" і українці летять додому. Її допис репостнув новопризначений генпрокурор України Руслан Рябошапка.
 
Однак в Офісі президента України та Службі безпеки України повідомили, що обмін утримуваними особами з Росією ще не завершено.