В одеському готелі сталася масштабна пожежа, 8 загиблих(відео)

07:20, 17.08.2019
В одеському готелі сталася масштабна пожежа, 8 загиблих(відео)

У ніч проти 17 серпня в готелі "Токіо Стар" в місті Одеса сталася масштабна пожежа. 

 

Про це повідомляє Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

 

Внаслідок інциденту загинули 8 осіб, ще 10 людей постраждали.

 

За словами директора Департаменту охорони здоров’я Одеської ОДА Ігоря Гінжула, серед постраждалих двоє іноземців та одна дитина.

 

"7 осіб госпіталізовані у міську лікарню Одеси, серед яких один іноземець, громадянин Сьєрра-Ліоне: 6 осіб у важкому стані, 1 – у стані середньої важкості. Дві особи госпіталізовані в опікове відділення одеського обласного центру: одна у важкому стані, одна – у стані середньої важкості", - заявив Гінжула.

 

Він зазначив, що постраждалі отримали опіки різних ступенів важкості тіла та дихальних шляхів, а також отруєння продуктами горіння.

 

Гінжул також розповів, що ще одному іноземцю, громадянину Литви, надали амбулаторну допомогу, але від госпіталізації він відмовився.

 

Також серед пацієнтів, яким надавали допомогу, 2 – мешканці Одеси, 3 – Одеської області, 1 - Херсонської області, 1 – з Сум та 1 – з Маріуполя.

 

Загалом, за даними правоохоронців, серед евакуйованих з готелю було 29 іноземців.

 

Як повідомили в ДСНС, цей готель був переобладнаний з колишнього трамвайного депо, це двоповерхова будівля із 270 кімнатами, деякі без вікон. Загалом у готелі перебувало близько 200 осіб, з першого поверху евакуювали 64 людини, з другого - 72.

 

Ситуація з ліквідацією пожежі ускладнювалася розповсюдженням вогню конструкціями, а також пізнім повідомленням про подію. 

 

У ДСНС зазначили, що в липні цього року мала відбутися перевірка вищезгаданого готелю. Однак вона не відбулася через те, що його власник відмовився допустити перевіряльників до середини будівлі готелю.

 

 

Поліція розглядає три версії причин пожежі. Як зазначив начальник головного управління Національної поліції Одеської області Олег Бех, серед них є версія умисного підпалу.

 

"Перша версія – можливий факт вбивства, після якого був підпал з метою приховання даного злочину. Друга версія – порушення правил пожежної безпеки. Третя версія – необережне використання вогню тими відвідувачами, які перебували в даному готелі", – сказав Бех.

 

Він зазначив, що чотирьох із восьми загиблих знайшли в коридорі готелю.

 

"Всі загинули попередньо від отруєння чадним газом. Всі трупи будуть вивчені на предмет причини смерті", – заявив голова обласної поліції.

 

 

 

 

 

Власник будівлі, в якій розташований готель "Токіо Стар", бізнесмен Вадим Чорний заявив, що готовий нести відповідальність.

 

"Сталася катастрофа. Якщо буде встановлена будь-яка провина з нашого боку, ми будемо нести повну відповідальність, я в першу чергу", – сказав Чорний у коментарі Радіо Свобода.

 

Президент України Володимир Зеленский вже заявив, що особисто стежитиме за розслідуванням пожежі. 

 

"Через злочинне недбальство та ігнорування елементарних норм протипожежної безпеки, через зверхнє ставлення до людського життя. Цьому буде покладено край. Відповідатимуть не лише безпосередні винуватці пожежі. Відповідатиме Вадим Чорний, власник так званого готелю. Особисто простежу, щоб покарання відповідало нормам закону та вимогам справедливості. Адже не можна ставити власний прибуток вище за людські життя. Мої щирі співчуття рідним і близьким загиблих", - зазначив Зеленський у Фейсбук.

 

Водночас прем'єр-міністр Володимир Гройман доручив провести масштабні перевірки в усіх місцях відпочинку по Україні. Передусім, за словами Гройсмана, перевірки торкнуться готелів та санаторіїв.

 

"Доручаю негайно розпочати масштабні перевірки місць відпочинку людей - передусім готелів і санаторіїв. Власники та керівники таких об`єктів повинні нести повну відповідальність за безпеку людей, а винні мають бути покарані", - заявив він.

 

Як повідомляє прес-служба Одесміськелектротранс, у зв'язку з пожежею в готелі "Токіо Стар" і роботою пожежних бригад, тимчасово знеструмлене трамвайне депо. 

 

"Випуск вагонів з депо на маршрути 3,5,10,11,13,18,19,26,27,28 затримується. Просимо вибачення за незручності", - сказано в повідомленні.