Туристи виявляють сліди куль на занедбаних будівлях в Прип'яті

16:11, 31.07.2019
Туристи виявляють сліди куль на занедбаних будівлях в Прип'яті

Під час екскурсії Прип'ят’ю туристи з Німеччини і Канади виявили на будівлі занедбаного кафе численні сліди від куль. Екскурсовод пояснила іноземцям, що кульові отвори на історичних будівлях в центрі евакуйованого міста залишили не сталкери, а співробітники української Нацгвардії під час стрільб. 

 

Про це повідомляє Deutsche Welle.

 

Влада країни не афішує проведення навчань в зоні відчуження. Так, на сайті Нацгвардії і МВС про проведення стрільб не повідомляється. Попередження про закриття зони іноді з'являються на сторінці держпідприємства "Центр організаційно-технічного та інформаційного забезпечення управління зоною відчуження", яке відповідає за допуск туристів до Чорнобиля. Однак найчастіше Прип'ять закривають без попередження.

 

У прес-службі Нацгвардії підтвердили, що в зоні відчуження періодично проходять тренування військових. У відомстві пояснили проведення стрільб в Чорнобилі тим, що в Україні немає спеціально підготовлених для цього навчальних об'єктів.

 

Наприклад, в Прип'яті українські військові можуть відпрацьовувати ведення бойових дій в умовах міста, а також застосувати ці навички під час бойових дій на Донбасі, зазначили в Нацгвардії.

 

Також у відомстві запевнили, що бійці дотримуються необхідних правил безпеки, а їхнє спорядження і техніку після стрільб перевіряють на радіоактивне забруднення.

 

Як повідомляла УМ, у Чорнобильській зоні затримали сталкерів із Франції та Білорусі