Протести в Грузії: росіянам різко перестало смакувати грузинське вино

17:01, 24.06.2019
Протести в Грузії: росіянам різко перестало смакувати грузинське вино

(Фото: © Flickr/James Petts)

Російська Федеральна служба з нагляду у сфері захисту прав споживачів і благополуччя людини заявила про погіршення якості алкогольної продукції, що надходить із Грузії.

 

Про це 24 червня повідомляє Росспоживнагляд, пише Українська правда. 

 

"Із 2014 року до 2018 року кількість виявленої алкогольної продукції виробництва Грузія, яка не відповідає обов'язковим вимогам, збільшилася в 2,9 рази і склала в 2018 році 203 тисячі літрів (АТ "Багратіоні-1882", ТОВ "Болеро енд Компанії", ТОВ "Кахетинське Традиційне Виноробство", ТОВ "Бадагони", ТОВ "Дом Грузинського Вина", ТОВ "Корпорація Грузинське Вино", ТОВ "Компанія Грузинських Вин і Алкогольних Напоїв", ТОВ "Батоно")", – йдеться в повідомленні.

 

Усі партії зазначеної продукції не допущені до ввезення в Російську Федерацію.

 

Зазначається, що в 2017 році лабораторії Росспоживнагляду ввели "високотехнологічні методи контролю, що дозволяють виявити порушення технології виробництва продукції та сировини", – і тепер відомство посилило контроль за якістю і безпекою грузинського алкоголю.

 

Примітно, що це повідомлення з'явилося після скандалу з російською делегацією в Тбілісі і масових протестів, що послідували за її приїздом із 20 червня.

 

21 червня президент Росії Володимир Путін заборонив авіакомпаніям Росії перевозити громадян до Грузії, починаючи з 8 липня.

 

Грузинським авіаперевізникам також заборонять літати в Росію з цього дня.

 

Крім того, з 20 червня найбільша мережа кінотеатрів Грузії Cavea призупинила покази фільмів російською мовою в зв'язку з акціями протесту.

 

Як повідомляла "УМ", протести в Грузії почалися напередодні - після того як в парламент країни приїхав депутат з Росії Сергій Гаврилов. Гаврилов сидів у кріслі голови парламенту - це викликало обурення групи парламентаріїв, які зірвали засідання.

 

Члени парламентської опозиції з "Національного руху" і "Європейської Грузії" дали владі півгодини на те, щоб вивести із залу всіх російських депутатів.

 

Слідом за протестом опозиції своє обурення висловили й представники правлячої партії. Лідер партії Бідзіна Іванішвілі виступив з письмовою заявою, в якій назвав те, що відбувається "протокольною помилкою", яка "ні в якому разі не залишиться без належного реагування".

 

Згодом стало відомо, що голова парламенту Грузії Іраклій Кобахідзе йде у відставку через скандал з російським депутатом.

 

Скандал у парламенті спричинив масовий протест громадян. Поліція Грузії застосувала сльозогінний газ і гумові кулі проти учасників акції протесту, яка проходила перед будівлею парламенту. 

 

Через сутички під парламентом Грузії постраждали 240 людей, двом лікарі видалили очі.