Протести в Грузії: постраждали 240 людей, двом лікарі видалили очі

09:43, 21.06.2019
Протести в Грузії: постраждали 240 людей, двом лікарі видалили очі

(REUTERS / Irakli Gedenidze)

Під час сутичок під парламентом Грузії постраждали 240 людей, більше сотні досі перебувають у лікарнях.

 

Про це заявив перший заступник міністра охорони здоров’я Грузії Заза Бокуа, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на грузинський "Перший канал".

 

Він повідомив, що до різних лікарень Тбілісі доставили 240 людей, з них 80 постраждалих – поліцейські.

 

Більшість постраждалих вже виписали, ще 102 – досі у лікарнях.

 

Кільком постраждалим вже зробили операції. Принаймні двоє мітингарів втратили очі.

 

Зокрема, око видалили журналістці після попадання гумової кулі, випущеної з поліцейської зброї.

 

Також повідомляється, що одному з молодих учасників подій куля влучила в око, яке врятувати не вдалося.

 

Більшість же мітингувальників доставили в лікарні через отруєння газом.

 

Постраждали кілька журналістів, зокрема, журналістка "Кур'єра" Тамар Багашвілі була поранена в руку, також постраждав оператор "Кур'єра" Леван Мелікідзе.

 

                                EANA KORBEZASHVILI/CIVIL.GE

 

Грузинська опозиція увечері в п’ятницю, 21 червня, проведе нову акцію протесту на проспекті Руставелі в Тбілісі, де знаходиться парламент країни.

 

Про це заявив глава партії Єдиний національний рух Григол Вашадзе, повідомляє "Новое время" з посиланням на агентство PIA.

 

"Ми збираємося на проспекті Руставелі, де ми представимо наш план дій суспільству", — сказав Вашадзе.

 

У свою чергу лідер партії Європейська Грузія Гіга Бокерія зазначив, що опозиція вимагає відставки спікера парламенту Іраклія Кобахідзе і заміни мажоритарної виборчої системи на пропорційну. 

 

На світанку 21 червня після декількох годин сутичок, застосування сльозогінного газу, гумових куль та водометів силовики завершили операцію з розгону акції протесту, яка розпочалася увечері напередодні, 20 травня. Підрозділи спецназу повернулися до будівлі парламенту. 

 

 

 

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі відреагувала на масові протести у Тбілісі та закликала громадськість до спокою.

 

"Закликаю громадськість до спокою. Це був дуже великий злочин, що трапився сьогодні, факт, що підриває гідність країни. Однак це не виправдовує штучно піднятою хвилею, антидержавних дій, закликів, зроблених як всередині країни, так і за її межами, спрямованих на вторгнення в парламент і повалення уряду. Росія наш ворог і окупант. Керована нею п’ята колона, можливо, сьогодні може бути більш небезпечною, ніж відкрита агресія", — написала вона у Facebook.

 

 

Зурабішвілі наголосила, що розкол країни й суспільства та внутрішнє протистояння "нікому не на руку, крім Росії".

 

Також президентка засудила заяву ексглави країни Міхеїла Саакашвілі, в якій той закликав присутніх на мітингу в Тбілісі правоохоронців не підкорятися владі: "Абсолютно неприйнятно, коли громадянин іншої країни закликає «створену ним поліцію"... до непокори. І такий антиконституційний заклик транслюється громадським телебаченням. Прийшов час для держави відреагувати на всі порушення і встановити порядок, а також не дати можливості деструктивним силам Москви реалізувати свої плани".

 

Як повідомляла УМ, приводом для протестів стало засідання Міжпарламентської асамблеї православ'я – це міжнародне об'єднання політиків і духовних осіб, в якому Росія вважається одним з лідерів. Засідання повинно було пройти в Тбілісі, в залі засідань парламенту Грузії.

 

Сесію відкрив Сергій Гаврилов, делегат Міжпарламентської асамблеї православ'я і глава комітету з розвитку громадянського суспільства Держдуми. При цьому Гаврилов сидів у кріслі голови парламенту – це викликало обурення групи парламентаріїв, які зірвали засідання.

 

                                         Російський депутат-комуніст Сергій Гаврилов у грузинському парламенті

 

Члени парламентської опозиції з «Національного руху» і «Європейської Грузії» дали владі півгодини на те, щоб вивести із залу всіх російських депутатів.

 

Слідом за протестом опозиції своє обурення висловили й представники правлячої партії. Лідер партії Бідзіна Іванішвілі виступив з письмовою заявою, в якій назвав те, що відбувається «протокольною помилкою», яка «ні в якому разі не залишиться без належного реагування».