У Тбілісі поліція застосувала проти демонстрантів біля парламенту сльозогінний газ і гумові кулі

00:12, 21.06.2019
У Тбілісі поліція застосувала проти демонстрантів біля парламенту сльозогінний газ і гумові кулі

У Тбілісі поліція застосувала сльозогінний газ і гумові кулі проти учасників акції протесту, яка проходить перед будівлею парламенту.

 

Про це повідомляє грузинська служба Радіо Свобода.

 

В бік демонстрантів поліцейські стріляють гранатами зі сльозогінним газом. Деякі учасники акції залишають територію, закриваючи обличчя майками і хустками. Однак більша частина демонстрантів залишається на місці, скандуючи «Ганьба!».

 

 

 

 

 


Як повідомила Громадському головна редакторка місцевого видання JAMnews Маргарита Ахвледіані на акцію протесту біля парламенту зібралися тисячі людей.

 

«Людей дуже багато, все дуже серйозно», — сказала Маргарита.

 

За її словами, люди втрачають свідомість від газу і їх забирають карети швидкої. Наразі можна вже говорити про десятки постраждалих, водночас про серйозні травми поки не повідомляється.

 

Деякі силовики також постраждали у сутичках, проте, як зазначає Ахвледіані, протестувальники не використовують ніякої зброї, лише кулаки та пластикові пляшки, проте більшість з них демонстративно піднімає руки і заявляє: ми не будемо битися, але ми не підемо звідси.

 

 

 

Журналістка уточнила, що поліція застосовує газ, коли протестувальники намагаються зайти в будівлю парламенту. Учасники акцію зазначають, що це зокрема і символічний жест.

«Якщо російський депутат може сидіти у кріслі спікера, то народ Грузії може зробити це тим паче», — процитувала вона слова мітингарів.

 

 

Проте головні вимоги протестувальник — відставка спікера парламенту Іраклія Кобахідзе, міністра внутрішніх справ Георгія Гахарії, прем'єр-міністра Мамуки Бахтадзе та призначення дострокових парламентських виборів.

 

Ці вимоги зокрема через гучномовці висувають лідери опозиції, які беруть участь у протесті.

 

Водночас лідери опозиції і мітингарі заявляють, що вказані особи є маріонетками екс-прем’єра країни Бадзіни Іванішвілі, якого звинувачують у зв’язках із Росією.

 

«І протестувальники кажуть: Іванішвілі має піти, він має залишити Грузію у спокої», — розповіла журналістка.

 

Приводом для протестів стало засідання Міжпарламентської асамблеї православ'я – це міжнародне об'єднання політиків і духовних осіб, в якому Росія вважається одним з лідерів. Засідання повинно було пройти в Тбілісі, в залі засідань парламенту Грузії.

 

Сесію відкрив Сергій Гаврилов, делегат Міжпарламентської асамблеї православ'я і глава комітету з розвитку громадянського суспільства Держдуми. При цьому Гаврилов сидів у кріслі голови парламенту – це викликало обурення групи парламентаріїв, які зірвали засідання.

 

Як повідомляє Jam-news, члени парламентської опозиції з «Національного руху» і «Європейської Грузії» дали владі півгодини на те, щоб вивести із залу всіх російських депутатів.

 

Слідом за протестом опозиції своє обурення висловили й представники правлячої партії. Лідер партії Бідзіна Іванішвілі виступив з письмовою заявою, в якій назвав те, що відбувається «протокольною помилкою», яка «ні в якому разі не залишиться без належного реагування».

 

Згодом стало відомо, що голова парламенту Грузії Іраклій Кобахідзе йде у відставку через скандал з російським депутатом.