Зеленський про двох загиблих поблизу Новолуганського: Росія втратила контроль над бойовиками

10:26, 07.06.2019
Зеленський про двох загиблих поблизу Новолуганського: Росія втратила контроль над бойовиками

(прес-служба Президента)

Президент Володимир Зеленський заявив, що артилерійські обстріли поблизу Новолуганського в ніч проти 7 червня, внаслідок яких двоє українських військових загинули, а восьмеро отримали поранення, свідчать про втрату Росією контролю над найманцями.

 

Про це повідомляє прес-служба Адміністрації президента.

 

Зеленський висловив співчуття родинам загиблих і заявив, що на дипломатичному рівні Україна й надалі наполягатиме на припиненні вогню та звільненні полонених.

 

"Кричуще порушення Мінських угод - застосування артилерії - свідчить, щонайменше, про часткову втрату управління та контролю над найманцями. Ми сподіваємося, що російська сторона відновить контроль над цими підрозділами", - заявив він.

 

За його словами, обстріли українських військових - очевидна спроба вкотре зірвати процес перемовин щодо припинення вогню.

 

"Хоч би хто віддав наказ - Збройні сили України відповідатимуть жорстко та відповідно до ситуації. А на дипломатичному рівні наша позиція про необхідність припинення вогню та звільнення полонених залишиться твердою та незмінною", - заявив Зеленський.

 

Формулювання Зеленського вже викликало критику з боку окремих українських політиків та громадських діячів. Зокрема, висловилася віце-голова Верховної Ради Ірина Геращенко.

 

"Це не фейк. Це офіційна сторінка нової АП, куди прийшли боги комунікацій. Президент Зеленський сподівається , що російська сторона відновить свій контроль над підрозділами! на українському, окупованому Донбасі!!! Мова йде про контроль над окупаційними військами, і Зеленський сподівається, що РФ не піде геть, не забере свою зброю і техніку з української землі, не виведе своїх найманців, а .... ВІДНОВИТЬ СВІЙ КОНТРОЛЬ НАД ПІДРОЗДІЛАМИ. Відкрию "таємницю" - в РФ є повний контроль над так званою "владою" так званих ОРДЛО, й 400км українського кордону", - зазначила Геращенко. 

 

 

 

Минулої доби бойовики 16 разів порушили режим припинення вогню, 2 українських військових отримали поранення, повідомили в прес-центрі Об'єднаних сил станом на 7:00 7 червня.

 

Від початку поточної доби окупанти 7 разів обстріляли позиції ОС, 2 військовослужбовців загинули, 4 - отримали поранення, ще 4 - травмовані.

 

"Від початку поточної доби ворог обстріляв позиції Об'єднаних сил сім разів. У районі відповідальності оперативно-тактичного угрупування "Схід" ворог здійснив три обстріли позицій українських захисників: поблизу н.п. Павлопіль двічі - з великокаліберних кулеметів; в районі села Гнутове - зі стрілецької зброї", - йдеться у звіті.

 

У районі відповідальності оперативно-тактичного угрупування "Північ" окупанти 4 рази обстріляли українські позиції: поблизу н.п. Новолуганське - з артилерійських систем калібру 122 мм та мінометів калібру 120 мм; поблизу села Травневе - із озброєння БМП та автоматичних станкових гранатометів; поблизу села Зайцеве - з автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

 

Як уточнили в МВС, на околиці селища Новолуганське Бахмутського району уночі 7 червня ворожа міна калібру 122 мм. влучила в бліндаж.

 

Під час обстрілу загинули двоє військовослужбовців Національної гвардії "Азов" (в/ч 3057), ще вісім бійців отримали поранення різного ступеня тяжкості.

 

Як повідомляла УМ, Зеленський звернувся до Путіна через трьох убитих українців.