Порошенко привітав рішення трибуналу і порадив Зеленському працювати над звільненням заручників

16:00, 25.05.2019
Порошенко привітав рішення трибуналу і порадив Зеленському працювати над звільненням заручників

(РБК-Україна)

П'ятий Президент України Петро Порошенко привітав рішення Міжнародного трибуналу з морського права на користь українських моряків.

 

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

 

"Вдячний професійній команді українських дипломатів, які в цей складний період залишаються на захисті справжніх національних інтересів. Це рішення – чергова червона лінія для Кремля, як і підтвердження правильності обраної нами стратегії", - написав Порошенко.

 

Колишній президент звернувся до полонених моряків: "Ви – герої, чия відданість захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України є прикладом для всіх нас, як і пересторогою для тих, хто хотів би умиротворити агресора!".

 

Порошенко також порадив новій команді Адміністрації Президента "не чекати на імпульс від суспільства, а самим формувати порядок денний звільнення Кремлем українських заручників та окупованих територій".

 

"Вже не до жартів – час діяти! Кожен український політик має пам’ятати істину – не варто ні загравати з Росією, ні вірити її добросовісності. За кожною її обіцянкою ховається єдина мета – зруйнувати успіх європейської України", - наголосив він.

 

"Сценарій війни пишеться в Кремлі, де для України заготовлена розв’язка – "мир через капітуляцію". Самогубством було б ставати співавторами цього сценарію. Лише справжнім і відповідальним лідерством України його можна переписати, а завершити – міжнародним трибуналом над агресором", - підкреслив Порошенко.

 

Як повідомляла УМ, Президент Володимир Зеленський вважає, що виконання Росією наказу трибуналу ООН про звільнення українських моряків і кораблів може стати першим сигналом про готовність до припинення "конфлікту" з Україною.

Міністерство закордонних справ Росії, коментуючи рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права, виключило можливість задіяння передбачених Конвенцією ООН з морського права 1982 року процедур вирішення спорів щодо інциденту 25 листопада 2018 року у районі Керченської проток.

 

Нагадаємо, 25 травня Міжнародний трибунал зобов’язав Росію звільнити українських моряків.

 

Україна очікує від РФ швидкого виконання наказу трибуналу щодо звільнення моряків.

 

25 листопада Росія грубо порушила міжнародні норми судноплавства, вчинивши напад в Азові на українські судна. Москва цинічно заявляє, що обстріляла українців у так званих своїх "територальних" водах, хоча насправді судна України знаходились поза межами територіальних вод окупованого Крима. Тим більше, згідно з договором України та Росії від 2003 року Азовське море є вільним для судноплавства для обох країн.
 
 
Всіх 24 захоплених у полон українських моряків ФСБ заарештували і погрожують судити за законами Росії. 7 січня Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії через захоплення українських моряків в Азові.
24 січня в ПАРЄ визнали військовополоненими захоплених в Азові українських моряків.
 
15 березня донька військовополоненого моряка Андрія Оприско Ольга Оприско на Радбезі ООН закликала стати на сторону захисту людяності та гідності, аби не втрачати те, що робить людей людьми.
 
13 квітня рідні військовополонених моряків вирушили до Москви для участі в судових засіданнях.
 
17 квітня суд Москви продовжив термін тримання під вартою 24 українським військовополоненим морякам.
 
Водночас Росія відмовилася брати участь в слуханнях трибуналу ООН зі звільнення українських моряків.

 

 

  •