Руслан Стефанчук: Указ про розпуск Ради, ймовірно, буде оприлюднено завтра

15:52, 22.05.2019
Руслан Стефанчук: Указ про розпуск Ради, ймовірно, буде оприлюднено завтра

(фото facebook.com/ruslan.stefanchuk)

Представник президента в парламенті Руслан Стефанчук після позачергового засідання парламенту заявив, що указ про розпуск буде оприлюднено завтра.

 

Про це він сказав журналістам у кулуарах парламенту, повідомляє LB.ua.

 

"Думаю, що завтра буде оприлюднено указ про розпуск", - сказав Стефанчук.

 

Він додав, що в разі, якщо Верховна Рада не змінить виборче законодавство, то "у нас немає іншого варіанта, крім як провести вибори за чинним законом про вибори.

 

"Ми за виборчий кодекс, ми за відкриті списки. І ми бачимо, що бажання немає. Ті домовленості, яких було досягнуті вчора, на жаль, сьогодні показали, яким насправді є рівень взаєморозуміння і взаємодовіри між президентом і Верховною Радою. Але я сподіваюся, що ще є час, щоб ми знайшли можливість і спробували все-таки змусити Верховну Раду попрацювати", - заявив Стефанчук.

 

На запитання про те, чим президента не влаштовує прийнятий у першому читанні виборчий кодекс, Стефанчук відповів, що в Зеленського погодилися б і на кодекс, оскільки в ньому враховані вибори за відкритими списками, але "в парламенту немає бажання його затверджувати".

 

Як повідомляла УМ, Верховна Рада не внесла до порядку денного законопроект президента України щодо зміни виборчого законодавства.

 

 

Перед тим у Верховній Раді зареєстрували законопроект про зміну виборчого законодавства, внесений президентом Володимиром Зеленським.

 

Спікер Ради Андрій Парубій заявив, що в тексті йдеться про закриті партійні списки на виборах.

 

 

Законопроектом пропонується встановити вибори народних депутатів України за пропорційною виборчою системою з голосуванням за виборчі списки кандидатів у народні депутати України від партії у загальнодержавному виборчому окрузі.


Окрім того, їм передбачається, що право на участь у розподілі депутатських мандатів мають всі партії, які отримали на свою підтримку не менше 3% голосів виборців.

 

Раніше громадська організація "Центр UA" та Рух "ЧЕСНО" закликали парламентарів не ставати співучасниками змови та не голосувати за запропоновані президентом Володимиром Зеленським зміни до закону про вибори народних депутатів.

 

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про розпуск Верховної Ради і призначив дострокові парламентські вибори на 21 липня.

 

  •