Радбез ООН скликає засідання через указ Путіна про паспорти в ЛДНР

21:39, 24.04.2019
Радбез ООН скликає засідання через указ Путіна про паспорти в ЛДНР

За Києвом засідання почнеться о 22:00 (фото: facebook.com)

Рада Безпеки ООН збереться на засідання, щоб обговорити указ президента Росії Володимира Путіна про спрощений порядок отримання громадянства Росії жителям ОРДЛО.
 
Про це розповів речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко, передає "Укрінформ".
 
"Засідання Радбезу ООН скликане на вимогу України та відбудеться у четвер о 15:00 за Нью-Йорком", - повідомив Ніколенко.
 
Український дипломат додав, що рішення Росії порушує Статут ООН, резолюцію РБ 2202 (2015) про схвалення Комплексу заходів із імплементації Мінських домовленостей, за яку голосувала й Росія, та власне самі домовленості.
 
"Ми вдячні делегації Німеччини, яка нині головує у Раді Безпеки, та іншим партнерам України за оперативну реакцію на наш запит", - додав він.
 
За Києвом засідання почнеться о 22:00.
 
Нагадаємо, 24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання паспортів Росії жителями окупованих територій Луганської та Донецької областей України.
 
Глава МЗС України Павло Клімкін закликав українців в ОРДЛО не приймати паспорти Росії, а секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що Путін паспортами для ОРДЛО створює привід застосувати армію проти України.
 
Чинний президент Петро Порошенко заявив, що незаконна видача паспортів Росії жителям окупованої частини Донбасу ним - це спроба виправдати та легітимізувати військову присутність Росії там. Він закликав до посилення санкцій проти Росії.
 
У команді переможця виборів Володимира Зеленського заявили, що видачею паспортів Росія в ОРДЛО визнала свою відповідальність як держави-окупанта.
 
Зауважимо, напередодні спецпредставник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер виступив за прямі переговори Зеленського та Путіна.
 
Натомість радник Зеленського з питань безпеки Іван Апаршин заявив, що прямі переговори Володимира Зеленськогоз президентом Росії Володимиром Путіним щодо питань Донбасу є "програшним варіантом".
 
У Кремлі ж заявили, що Путін буде вибудовувати лінію відносин з Україною з урахуванням заяв і дій нового українського лідера Володимира Зеленського.
 
Як повідомляла "УМ", Путін вирішив поки не вітати Зеленського з перемогою.
 
31 березня Володимир Зеленський, кажучи про можливу зустріч з президентом Росії, сказав: "Якщо я зустрінуся з паном Путіним, я йому скажу: "Ну, нарешті-то ви повернули наші території. Скільки ще готові компенсувати грошей за те, що відібрали наші території і допомагали людям, які брали участь в ескалації Криму і Донбасу, на всьому їх страшному, огидному шляху?".
 
Раніше Володимир Зеленський заявив, що вважає прийнятними компроміси в питанні повернення окупованих Криму і Донбасу, враховуючи культурно-мовні особливості цих регіонів.
 
Однак у Кремлі Зеленському відповіли, що не збираються йти на поступки щодо Криму та Донбасу.
 
Нагадаємо, Володимир Зеленський перемагає в ІІ турі виборів з попереднім результатом 73,23% голосів. Після оголошення результатів екзит-полу Володимир Зеленський пообіцяв, що не підведе українців. Також Зеленський розповів про свої перші кроки на посаді президента. Він зокрема заявив, що не бачить Юрія Луценка на посаді генпрокурора.