Клімкін закликав українців в ОРДЛО не приймати російські паспорти

16:48, 24.04.2019
Клімкін закликав українців в ОРДЛО не приймати російські паспорти

(МЗС України)

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін звернувся до українців на окупованих бойовиками територіях із закликом не приймати паспортів РФ.

 

"Закликаю українських громадян на окупованих Росією територіях не приймати російські паспорти. Росія позбавила вас сьогодення, а тепер зазіхає на ваше майбутнє", – заявив міністр у Twitter.

 

"Рішення РФ щодо видачі російських паспортів на окупованих українських територіях – це продовження агресії і втручання у наші внутрішні справи" – написав він у Twitter.

 

За його словами, це новий "паспортний" етап окупації Донбасу. 

 

Крім того, Україна звернулася до Ради безпеки ООН у зв’язку з указом Путіна.

 

"За дорученням Порошенка вже звернулися до Ради Безпеки ООН. Цей зухвалий крок суперечить схваленим Радою Безпеки Мінським домовленостям!", - повідомив у Twitter постійний представник України при організації Володимир Єльченко.

 

Як повідомляла УМ, Президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями окупованих територій Луганської та Донецької областей України.

 

"Встановити, що особи, які постійно проживають на територіях окремих районів Донецької й Луганської областей України, мають право звернутися із заявами про прийом до громадянства Російської Федерації у спрощеному порядку відповідно до частини восьмої статті 14 федерального закону від 31 травня 2002 № 62-ФЗ "Про громадянство Російської Федерації", – йдеться в документі.

 

Заяву про отримання громадянства Росії мають розглядати впродовж 3 місяців після подачі документів.

 

Водночас, помічник президента Росії Владислав Сурков заявив, що рішення Володимира Путіна про видачу жителям окупованого Донбасу російських паспортів є обов'язком влади РФ перед людьми, які "говорять і думають російською".

 

"Це борг Росії перед людьми, які говорять і думають російською мовою, які зараз опинилися в дуже важкій ситуації через репресивні дій київського режиму. Україна відмовляється визнавати їх своїми громадянами, вводячи економічну блокаду, не допускаючи їх на вибори, застосовуючи проти них військову силу", - заявив він.

 

За його словами, рішення Путіна є "абсолютно справедливим і неминучим".

 

"Отримавши паспорти, люди будуть відчувати себе більш захищеними і вільними", - підкреслив помічник Путіна.