У Зімбабве полонили президента Мугабе військові

14:50, 15.11.2017
У Зімбабве полонили президента Мугабе військові

Роберт і Грейс Мугабе: дружина замінить чоловіка у президентському кріслі?

Військові захопили владу у Зімбабве і заявили, що президент Роберт Мугабе, який керував країною з 1980 року, перебуває у безпеці, але не сказали, де.

 

Про це повідомляють світові ЗМІ у середу.

 

Раніше вони зайняли будівлю державної телекомпанії ZBC і оголосили, що виступають проти "оточення президента Роберта Мугабе" через "соціальні та економічні страждання".

 

Джерела агентства Reuters повідомляють, що під час захоплення телеканалу ZBC, військові поводилися брутально із деякими працівниками. Співробітникам телекомпанії сказали, що вони "не повинні хвилюватися", а солдати перебувають у будівлі лише для захисту.

 

                                      Генерал Мойо (праворуч) під час заяви на державному телебаченні. 

 

Генерал-майор Ісаак Мойо, посол Зімбабве в сусідній Південній Африці, раніше заявив у прямому ефірі, що це не переворот. Повідомлялося, що в Харарі чули вибухи і залпи артилерії, на вулиці помітили бронетехніку.

 

Також, за словами Мойо, військові висловилися проти "злочинців в оточенні Мугабе".

 

Місцеві ЗМІ повідомляють, що президент Мугабе готується піти у відставку. Більше деталей вони не надали.

 

У Twitter партії Zanu PF, яку очолює Еммерсон Мнангагва, заявили, що його призначили тимчасовим президентом Зімбабве.

 

На минулому тижні 75-річного чиновника звільнили з посади віце-президента через "нелояльність". До звільнення саме його називали найімовірнішим наступником президента Мугабе.

 

Редактор BBC Africa зазначає, що зараз варто спостерігати за тим, що відбуватиметься із дружиною Роберта Мугабе Грейс. Її називають імовірним наступником 93-річного пана Мугабе та "реальним ворогом" фракції Еммерсона Мнангавава, якого нещодавно звільнили.