Генсек ООН закликає світ до співпраці у справі MH17

07:30, 18.07.2017
Генсек ООН закликає світ до співпраці у справі MH17

Антоніу Гутерреш поділяє біль родичів загиблих пасажирів.

Генсекретар ООН Антоніу Гутерреш закликав усі країни до співпраці у справі встановлення винних у трагедії MH17 на Донбасі у липні 2014 року.

 

Про це повідомляє Центр новин ООН в ніч на вівторок.

 

"У третю річницю загибелі малайзійського Боїнга, який виконував рейс MH17, Генеральний секретар ООН закликав усі країни до співпраці у справі встановлення винних у цій трагедії - як того вимагає резолюція 2166 Ради Безпеки ООН", - йдеться в заяві.

 

Також пан Гутерреш зазначив, що він поділяє біль родичів загиблих пасажирів і екіпажу.

 

Водночас, українська делегація у Раді Безпеки ООН під час засідання в понеділок нагадала про третю річницю трагедії з пасажирським авіарейсом МН17 та закликала докласти всіх зусиль для встановлення винних і притягнення їх до відповідальності.

 

З відповідною заявою виступив на засіданні Радбезу заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця: «17 липня, світ відзначає Міжнародний день кримінального правосуддя. Цього ж дня також треті роковини, коли світ дізнався про збитий рейс MH17».

 

Український дипломат підкреслив, що станом на сьогодні були зроблені важливі кроки для забезпечення правосуддя: зокрема, 5 липня голові Ради Безпеки та генеральному секретарю ООН був надісланий документ S/2017/580, який інформує про спільне рішення країн Міжнародної слідчої групи, а вже 7 липня Україна й Нідерланди підписали двосторонню угоду про міжнародно-правове співробітництво в питанні трагедії з MH17.

 

"У цьому зв'язку ми наполегливо закликаємо всі держави вжити заходів для забезпечення повного виконання резолюції 2166 (2014) Ради Безпеки, яка вимагає, щоб "усі держави повною мірою сприяли зусиллям зі встановлення відповідальності", - наголосив представник України.

 

Нагадаємо, літак прямував рейсом MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур. На його борту перебували 298 людей, усі загинули.

 

Рада безпеки Нідерландів у доповіді щодо обставин аварії назвала причиною катастрофи те, що у лайнер влучила ракета класу "земля - повітря", яку випустили з установки "Бук" російського виробництва.

 

Росія категорично заперечує свою причетність до трагедії.‎Трагедія з "Боїнгом-777" сталася у небі над Донбасом 17 липня 2014 року.

 

Президент України Петро Порошенко нагадав про неминучу відповідальність Росії за збитий поблизу Сніжного малазійський Боїнг рейсу МН17 до третьої річниці трагедії напередодні.