На Сардинії відкрили пам’ятник жертвам Голодомору в Україні

17:15, 19.12.2016
На Сардинії відкрили пам’ятник жертвам Голодомору в Україні

Скульптура уособлює п’ять жіночих фігур, що стражадють від голоду.

Монумент жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 рр. встановили серед оливкових дерев у центральному парку міста Кальярі на італійському острові Сардинія минулої суботи. Це перший такий пам’ятник в Італії.

 

Про це повідомляють голова «Християнського товариства українців в Італії» Олесь Городецький і голова Української всесвітньої координаційної ради (УВКР) Михайло Ратушний на своїх сторінках у Facebook.

 

«Це вже історія. У Кальярі відкрито перший в Італії пам’ятник жертвам Голодомору - геноциду українського народу! Враження незабутні! Місце для монументу вибране чудове. Парк Монте Кларо знаходиться в центрі міста і там завжди багатолюдно. На відкритті були присутні багато людей. Переважно італійці», - написав пан Городецький.

 

 

Він також подякував головному ініціатору та подвижнику ідеї встановлення пам’ятника на Сардинії Володимиру Степанюку, італійським друзям України, а також діаспорянам, українським дипломатам і священникам

 

«Тепер про Голодомор в Італї знатимуть більше! Це чудовий приклад для наслідування всім нашим громадам в Італії! Україну потрібно любити не словами, а конкретними справами!», - наголошує Олесь Городецький.

 

Голова УВКР Михайло Ратушний додає, що пам’ятник жертвам Голодомору встановили з ініціативи української діаспори та за підтримки місцевої влади. «Проект розробив італійський скульптор Армандіно Лекка», - зазначає пан Ратушний.

 

 

Сама скульптура має заввишки понад 2 метри і ширину - 65 сантиметрів, вона виготовлена із каменю жовтого трахіту, що, за задумом митця, символізує колір пшениці.

 

«Скульптура уособлює п’ять жіночих фігур зі страждальним виразом обличчя, але притаманною їм гідністю», – пояснив у коментарі Радіо Свобода скульптор Армандо Лекка.

 

Місцевий художник, автор коміксів про Україну і Голодомор Ігор Тувері назвав появу згаданого монумента важливою подією для Італії.

 

«Це чергове нагадування про одну з найбільших трагедій людства, і Європа має бути чутливішою до пам’яті про її жертви», – сказав пан Тувері.

 

Монумент жертвам Голодомору створений за підтримки благодійних асоціацій ARCOIRIS ONLUS, OCI, посольства України в Італії, Світового конгресу українців та релігійної асоціації «Свята Софія».

 

За інформацією представника місцевої громади українців Володимира Степанюка, вартість проекту складає близько 4 тисяч євро, не враховуючи роботи скульптора. Армандо Лекка вирішив подарувати монумент на знак солідарності з українським народом.

 

Це перший пам'ятник в Італії жертвам Голодомору в Україні 1932-33 років. Загалом у світі таких монументів 13.