Київ розчарований: Європарламент відклав питання безвізу до квітня

16:59, 15.12.2016
Київ розчарований: Європарламент відклав питання безвізу до квітня

Євросоюз поставив українську владу у незручне становище. (Фото з ФБ-сторінки Європарламенту)

Європейський парламент оприлюднив нову індикативну дату розгляду питання про безвізовий режим для України. Українське питання буде поставлене на голосування 3 квітня 2017 року.

 

Така інформація міститься в реєстраційній картці законопроекту на сайті Європарламенту, оприлюдненій у четвер.

Лише кілька днів тому Європарламент вже переносив прогнозну дату розгляду українського безвізу з 18 січня на 1 лютого. Тоді це пояснювали процедурними питаннями.

А от розгляд законодавчої ініціативи щодо скасування віз для Грузії відбудеться раніше, 2 лютого.

У Києві дуже розчаровані таким рішенням Євросоюзу.

"Усе, що відбувається зараз в Брюселі і інших європейських столицях - це велика історична помилка, українці і грузини цього не заслужили", - прокоментувала віце-спікер парламенту Ірина Геращенко.

Вона проводить паралелі з 2008 роком, коли Німеччина та Франція заблокували приєднання Грузії та України до НАТО.

"Ви не зробили висновків з 2008 року, дорогі друзі-європейці, коли показали Путіну, що він може нав'язувати Заходу свою позицію, коли не дали Україні і Грузії ПДЧ з НАТО. Зараз українське суспільство втрачає довіру до ЄС - і в цьому провина і відповідальність самого Євросоюзу", - комментує Ірина Геращенко.

З нею погоджується Андрій Магера, заступник голови Центральної виборчої комісії України. "Погоджуюсь. Пригадую, як у Верховній Раді у 2007 році депутати від "Партії регіонів" і КПУ надували кульки проти НАТО у сесійній залі, як проводилися масові заходи проти спільних навчань Україна-НАТО у Феодосії", - пригадав він.

За неофіційними даними, Євросоюз використовує процедурні важелі, щоби перенести запуск безвізового режиму на період після президентських виборів у Франції, які відбудуться весною 2017 року.

Утім, не виключено, що розгляд безвізового режиму для Украни та Грузії знову може бути об'єднаний в один пакет - саме такий план передбачений рішенням країн-членів.


Раніше Президент України Петро Порошенко обіцяв, що Україна отримає безвізовий режим вже у листопаді 2016 року.