Прем'єр Італії Маттео Ренці йде у відставку

14:31, 05.12.2016
Прем'єр Італії Маттео Ренці йде у відставку

Маттео Ренці із дружиною.

Прем'єр Італії Маттео Ренці визнав поразку на референдумі щодо парламентської реформи і оголосив про відставку, який відбувся у неділю.

 

Про це повідомляють європейські ЗМІ у понеділок.

 

«Попри те, що підрахунок голосів ще триває, вже абсолютно ясно, що більшість виборців проголосували проти реформ», сказав прем'єр Ренці, який раніше обіцяв в разі такого результату залишити свою посаду.

 

Пан Ренці узяв на себе повну відповідальність за поразку й закликав табір опонентів, які закликали голосувати проти реформи, сформулювати свої пропозиції.

 

«Я програв, і я говорю про це вголос, хоча маю ком в горлі, адже ми все-таки не роботи», - сказав прем'єр.

 

І констатує: «На сьогоднішній день італійська демократія базується на парламентській системі. Коли ми виносили на голосування питання про довіру, ми пропонували спростити цю систему, скасувати двопалатний парламент, знизити вартість політичного управління та розширити область прямої демократії. Ми були недостатньо переконливі.»

 

Пан Ренці каже, що йде без жалю з посади, яку він обіймав 2,5 роки. У понеділок після полудня він офіційно подасть прохання про відставку президенту Італії.

 

Раніше два незалежних опитування на виході з дільниць показали, що проти реформ проголосували близько 60% італійців. Ці дані підтверджують і перші результати підрахунку голосів.

 

Питання референдуму щодо реформування сенату вважається не таким важливим саме по собі, але принципове значення голосуванню додала обіцянка Ренці в разі поразки подати у відставку.

 

Громадяни, незадоволені напливом іммігрантів з Близького Сходу і економічною стагнацією, отримали можливість висловити невдоволення урядом.

 

Кампанію під гаслом «Скажи «Ні» очолили антиіммігрантська партія «Ліга Півночі» і популістський рух «П'ять зірок» колишнього коміка Беппе Грілло, який закликає провести референдум щодо відмови від євро.