Гройсман вимагає повноцінно запустити електронне декларування за тиждень

13:08, 23.08.2016
Гройсман вимагає повноцінно запустити електронне декларування за тиждень

Володимир Гройсман.

Система електронного декларування активів чиновниками, створена в рамках виконання зобов'язань України щодо боротьби з корупцією, має бути повноцінно запущена в роботу не пізніше 1 вересня поточного року.

 

Про це прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив під час засідання уряду у вівторок.

 

Гройсман обурений зривом повноцінного запуску системи електронного декларування доходів чиновників, який мав розпочатися 15 серпня і вимагає запустити її з 1 вересня.

 

«Є один тиждень, щоб повноцінно запустити систему електронного декларування в Україні», - сказав прем’єр.

 

Володимир Гройсман різко розкритикував керівника Національного агентства з питань запобігання корупції Наталію Корчак за зрив запуску системи і нагадав, що кілька тижнів тому вона запевняла, що до запуску 15 серпня все готово.

 

Гучний суспільний скандал навколо зриву запуску цієї системи Гройсман назвав «фестивалем різнопланових думок» і додав, що ініціював службове розслідування з цього приводу.

 

Також глава уряду попередив пані Корчак, що вона буде особисто відповідальна, якщо раптом ця система не буде запущена 1 вересня.

 

Гройсман заявив, що на ім’я Наталії Корчак вже підготовлено догану, однак прем’єр поки що не виноситиме її «на розгляд уряду, оскільки кінцевою метою є не покарання, а запуск електронного декларування».

 

«Якщо 1 вересня це не буде зроблено – я нікого не хочу лякати, нічого – але звільнення – це буде мінімум, що буде», – заявив прем’єр-міністр, звертаючись до всіх відповідальних.

 

Сама Корчак, розповідаючи про стан справ, так і не дала прямої відповіді на запитання прем'єра, чи може вона гарантувати запуск системи з 1 вересня.

 

Зокрема, вона заявила, що у НАЗК досі немає необхідного власного сервера і попросила у Кабінет міністрів виділити на нього кошти з резервного фонду. Також вона попросила Гройсмана доручити Державній службі спецзв'язку доопрацювати відповідне програмне забезпечення. Прем’єр запевнив, що готовий підписати всі необхідні доручення й платіжні документи, щоб забезпечити завершення процесу запуску системи.

 

У свою чергу керівник Держспецзв'язку Леонід Євдоченко запевнив урядовців, що з 1 вересня система буде запущена. Хоча раніше Євдоченко запевняв, що для цього треба два місяці.

 

Нагадаємо, що 15 серпня система електронного декларування була запущена недоопрацьованою, без необхідного сертифікату.

 

Пізніше у державному реєстрі електронних декларацій було зареєстровано фальшиву декларацію від імені члена НАЗК Руслана Рябошапки, в якій повідомлялося про отримання ним 20 млн. грн від фіктивної комерційної компанії.

 

Народні депутати Антон Геращенко та Іван Вінник заявили про злам системи. Водночас вони продемонстрували скріншоти, до яких мали доступ лише ті, хто заводив фальшиві дані до системи.

 

В неділю з'ясувалося, що підроблена електронна декларація, подана від імені члена НАЗК Руслана Рябошапки, була підписана не тестовим, а повноцінним електронним ключем, що був створений державним підприємством «Українські спеціальні системи» (УСС).