Рада внесла зміни до Конституції задля судової реформи

14:01, 02.06.2016

Парламент схвалив судову реформу конституційною більшістю голосів: «за» зміни до Конституції України в частині правосуддя проголосувало 335 народних депутатів.

 

«Дуже важлива подія. Ми повертаємо українцям право на правду, право на справедливість. Боремося за те, щоб в Україні був справедливий суд», - заявив у сесійній залі Президент Петро Порошенко. Закликаючи депутатів проголосувати за судову реформу, глави держави сказав, що напередодні він «просив у Всечесних отців благословіння на цю богоугодну справу» і вони таке благословіння надали.

 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій пропагував зміни до Конституції по-іншому: «Це справа, без перебільшення, національної безпеки!».

 

У результаті, голоси надали переважно фракції парламентської коаліції - БПП і Народний Фронт, а також депутати від «Опозиційного Блоку». Фракція «Радикальної партії» Олега Ляшка затримала голосування через невизначеність, але так і не підтримала судову реформу.  Фракція «Самопоміч» не голосувала, відмовилась підтримати зміни і депутат Надія Савченко.

 

Відтепер, питання призначення, переведення суддів перенесено до повноважень Вищої Ради правосуддя, яка створена замість Вищої ради юстиції. Однак, згідно з перехідними положеннями, ще протягом двох років Президент України буде відповідати за переведення суддів на підставі рішення Вищої Ради правосуддя.

При цьому в перехідних положеннях зазначається, що Вища Рада правосуддя буде створена не пізніше 30 квітня 2019 року, до цього її функції виконуватиме Вища рада юстиції.

 

Президент втрачає право утворювати суди, однак дія цієї статті набуває чинності після впровадження нового адміністративно-територіального устрою, не пізніше 31 грудня 2017 року. До цього суди усе ще створюватиме, реорганізовуватиме і ліквідовуватиме  Президент.

Суддів безстроково призначатиме Вища рада правосуддя, а не Верховна Рада, як було донині. Суддю не можна притягнути до відповідальності без згоди Вищої ради правосуддя. При цьому, обмежено суддівський імунітет.