Держреєстр нерухомих пам’яток України поповнився цінними археологічними об’єктами столиці, фото

14:34, 20.06.2024
Держреєстр нерухомих пам’яток України поповнився цінними археологічними об’єктами столиці, фото

До Державного реєстру нерухомих пам’яток України включили вісім цінних археологічних об’єктів столиці, зокрема, Кирилівський монастир і Змієву печеру. (Фото з відкритих джерел)

До Державного реєстру нерухомих пам’яток України включили вісім цінних археологічних об’єктів столиці. Відповідний перелік об’єктів затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 13 червня 2024 року № 701.

 

Як інформує УМ, про це повідомила директорка Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова на сайті  офіційного порталу Києва.

 

«Ці об’єкти є надзвичайно цінними для нашої культури та історії. Вони є живими свідченнями минулих епох і відображають багатогранність нашої національної спадщини. Включення цих об’єктів до реєстру – важливий крок у збереженні та дослідженні нашої історії. Крім того, це підтвердження нашого зобов’язання перед майбутніми поколіннями зберігати унікальні пам’ятки та досліджувати їх, щоб краще розуміти наше минуле і формувати майбутнє.

 

Вважаю, що включення цих об’єктів стимулюватиме нові наукові дослідження і відкриває нові можливості для науковців та культурологів у пізнанні нашої багатошарової культурної спадщини», – зазначила Марина Соловйова.

 

Йдеться про такі об’єкти культурної спадщини Києва:

 

Археологічний комплекс Кирилівського монастиря, ХІІ ст.;

Культурний шар монастиря ХІІ–ХІІІ століття, ХІІ–XVIII ст.;

Некрополь Кирилівського монастиря, ХІІ ст.;

Комплекс печерного монастиря в садибі Кирилівської церкви, ХІІ ст.;

Залишки монастирських споруд, мурів та Надбрамної церкви з дзвіницею Кирилівського монастиря, друга половина ХVIІІ ст.;

Смородинський археологічний комплекс, ІV–III тис. до н.е.;

Підземна споруда на Смородинському узвозі, ІV–III тис. до н.е.;

Поселення трипільської культури на Смородинському узвозі, ІV–III тис. до н.е.

 

 

Як зазначила Марина Соловйова, облікову документацію на ці пам’ятки розробили науковці Центру консервації предметів археології Департаменту охорони культурної спадщини. У грудні 2022 року Департамент зробив подання на Міністерство культури та інформаційної політики щодо внесення цих об’єктів до Держреєстру.

 

У квітні 2023 року проєктну документацію розглянули на відповідній експертній комісії з питань обліку об’єктів культурної спадщини.

 

Як повідомляла УМ, Сто тисяч: створено найповніший відкритий список культурної спадщини України.