Україна та Польща делікатно говоритимуть про історичні питання – Туск

19:20, 22.01.2024
Україна та Польща делікатно говоритимуть про історичні питання – Туск

Дональд Туск на Банковій у Києві. (Фото Офісу президента)

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск вважає, що драматична історія України та Польщі не має заважати спільним інтересам обох країн.

 

На його думку, історичні питання будуть обговорюватися із «взаємною делікатністю».

 

Як інформує Україна молода, про це Дональд Туск сказав на брифінгу за підсумками перемовин у Києві з президентом України Володимиром Зеленським, передає Офіс президента у понеділок.

 

Глава польського уряду поінформував, що обговорював з президентом України історичні питання.

 

"Для нас дуже важливо, щоб іноді драматична історія не заважала нашим спільним інтересам, не затуляла їх", - сказав Туск.

 

І підкреслив, що немає безпечної Польщі і Європи без незалежної України, тому польська сторона зробить усе, щоб Україна зберегла цілісність і незалежність.

 

"А про історичні питання ми будемо розмовляти із взаємною делікатністю. Ми будемо говорити про ексгумації. І пан президент також сказав, що готовий надалі продовжувати ці розмови, звичайно, усвідомлюючи, що це нелегко. Але обидві сторони поважатимуть свою історичну пам’ять. Думаю, що при наявності доброї волі ми досягнемо тут поступу", - зазначив прем’єр-міністр Польщі.

 

 

Пан Туск наголосив, що у Польщі ніхто не сумнівається, що Україну треба підтримати всіма доступними способами в боротьбі з російською агресією.

 

"Президент Зеленський добре знає, що в Польщі різні емоції, конфлікти. Це ж демократія. Нещодавно були вибори, теж дуже емоційні. Але в одному ніхто в Польщі не має сумнівів: треба всіма доступними засобами підтримати Україну в її боротьбі з росією, бо ставкою в цій боротьбі є безпека Польщі і польського народу", - сказав він.

 

Туск додав, що Польща і надалі робитиме все можливе, щоб збільшити шанси України в цій війні, "як з моральної причини, так і для безпеки власної держави".

 

Як повідомляла «УМ», 22 січня Дональд Туск прибув до Києва вперше після нещодавнього призначення на посаду прем’єр-міністра Польщі.