У Мадриді поліція конфіскувала викрадене в Україні золото скіфів

16:14, 23.10.2023
У Мадриді поліція конфіскувала викрадене в Україні золото скіфів

В Іспанії знайшлася колекція золотих прикрас на суму 64 млн доларів

Іспанська поліція виявила та конфіскувала у Мадриді викрадені з України артефакти, відомі як "скіфське золото", що оцінюються в 60 мільйонів євро. Злочинці були затримані при спробі їх продажу. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Reuters.

 

За даними правоохоронців, мова йде про 11 предметів, загалом ювелірні вироби, включаючи складні намиста, браслети й сережки, які датуються греко-скіфським періодом між 8-м і 4-м століттями до нашої ери.

 

Прикраси були виставлені в одному з київських музеїв у 2009-2013 роках, а в 2016 році їх вивезли контрабандою з України, йдеться в заяві поліції Мадрида.

 

Як зазначають правоохоронці, на артефакти були підроблені документи, щоб виглядало так, ніби вони належать українській православній церкві. В поліції не уточнюють, про яку саме церкву йде мова.

 

У межах розслідування, яке розпочалося у 2021 році, було заарештовано трьох громадян Іспанії та двох громадян України, після того, як один з експонатів – золотий пояс з головами баранів – продали на приватному аукціоні в Мадриді.

 

За повідомленням Нацполіції Іспанії, всі експонати зараз вивчаються в Національному археологічному музеї та в Інституті культурної спадщини Іспанії, тому розслідування залишається відкритим.

 

Відомо, що колекція "скіфського золота", яка була виставлена в музеї в Нідерландах у 2014 році, коли РФ окупувала Крим, вже найближчим часом повернеться в Україну. 

 

9 червня Верховний суд Нідерландів підтримав рішення попередньої інстанції у справі про долю "скіфського золота" і постановив передати його в Украіну.

 

Як повідомляла УМ,  у 2022 році російським злодіям вдалося вивезти колекцію скіфського золота із тимчасово окупованого Мелітополя Запорізької області.