Політв’язень і релігієзнавець Ігор Козловський помер від серцевого нападу

14:16, 06.09.2023
Політв’язень і релігієзнавець Ігор Козловський помер від серцевого нападу

Ігор Козловський очолював Центр релігієзнавчих досліджень, працював на кафедрі філософії Донецького національного технічного університету. (Фото з відкритих джерел)

Релігієзнавець, науковець, кандидат історичних наук Ігор Козловський, який два роки перебував у полоні на тимчасово окупованій території Донецької області, помер у ніч на 6 вересня.

 

Як інформує Україна молода, про смерть вченого і політв’язня повідомила релігієзнавця Людмила Філіпович.

 

"Сьогодні вночі через серцевий напад пішов від нас у засвіти Ігор Козловський", - написала вона.

 

За її словами, причиною смерті став серцевий напад.

 

Також смерть науковця підтвердив його син Олександр Козловський.

 

"Тато... Ти був для мене всім світом. Люблю тебе безмежно. Спочивай із миром", - написав він.

 

 

Народна депутатка Ірина Геращенко відреагувала на смерть вченого так: "Його першого я  обняла в окупованій Горлівці 27 грудня 2017 року. Які ж ми були щасливі, коли вдалося витягти з окупаційної тюрми Ігоря Козловського.
 
Це був великий привілей спілкуватися і дружити з Ігорем Козловським, справжнім інтелектуалом і патріотом. Для мене  Ігор Козловський - це і є  голос Донецька. 
 
Найщиріші співчуття родині. Рідні пана Ігоря поінформували, що зранку його не стало. 
 
Пане Ігоре, честь була знати вас особисто і дякую за всі добрі справи, які ви зробили у вашому непересічному житті. Як же так…  Плачу….". 
 
 

Ігор Козловський очолював Центр релігієзнавчих досліджень, працював на кафедрі філософії Донецького національного технічного університету.

 

Після окупації Донецька залишився в місті, аби доглядати паралізованого сина. У січні 2016 року Козловського затримали біля його будинку. Озброєні автоматами особи сказали, що він має піти "на бесіду" в утворене проросійськими терористами так зване міністерство державної безпеки.

 

Терористи заявили, що релігієзнавець нібито зберігав вдома гранати, і "засудили" до позбавлення волі терміном у два роки і вісім місяців. Сам Козловський говорив, що терористам не подобалися його звʼязки з проукраїнськими студентами. Козловський зазнавав тортур, був визнаний вʼязнем сумління.

 

Як повідомляла "УМ", 27 грудня 2017, через два роки увʼязнення, Ігоря Козловського вдалося визволити з полону.