Україна-мати: музей позбудеться всіх імперських символів

22:44, 09.08.2023
Україна-мати: музей позбудеться всіх імперських символів

Радянський герб з монументу "Батьківщина-мати" повністю демонтували. (facebook.com/warmuseum.kyiv.ua)

Національний музей історії України у Другій світовій війні планує низку трансформацій і позбудеться всіх символів, які транслюють імперські наративи.

 

Станеться це після демонтажу радянської символіки на монументі «Батьківщина-мати», який перейменують на «Україна мати».

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив Нацмузей історії України у Другій світовій війні в соцмережах у середу.

 

«Чи планує Музей ще якісь трансформації Меморіального комплексу після заміни символіки на скульптурі?

Так, звичайно. Плануємо зміни і їх дуже багато. Демонтаж радянської символіки - це лише один, хоч і надзвичайно важливий етап трансформації та переозначення всього Музею. Так би мовити, його візуальна частина. У планах – зміна назв установи та скульптури.

 

Також буде оновлена структура Музею, відкриті нові експозиційні площі. Із грандіозних планів – прибрати всі символи, які транслюють імперські наративи та перетворити комплекс на музей української пам’яті та перемоги», - повідомили музейники.

 

І додали, що втілення цих масштабних планів потребує багато часу та значних коштів.

 

«Музейний колектив невтомно працює, а Музей постійно оновлюється. Наша робота вже принесла видимі результати. Знайшлися люди, які також захотіли долучитися до реконструкції Меморіального комплексу, за що ми їм дуже вдячні. Сподіваємося, що діяльність Музею зацікавить широке коло меценатів і всі наші плани будуть втілюватися швидше», - підсумували у повідомленні.

 

Нагадаємо, 1 серпня радянський герб з монументу "Батьківщина-мати" повністю демонтували. 6 серпня на щит "Батьківщини-матері" замість демонтованого герба СРСР встановили український тризуб.

 

Як повідомляла «УМ», на монументі ще лишаються радянські символи, зокрема, зірки на мечі.