Ангел замість Юрія Змієборця: Київщина змінить герб і прапор, фото

01:09, 25.07.2023
Ангел замість Юрія Змієборця: Київщина змінить герб і прапор, фото

Символіка Київщини має відповідати українській історії, культурним цінностям, враховувати соціально-економічні особливості й традиції регіону. (facebook.com/RuslanKravchenkoKyiv)

Київська обласна військова адміністрація пропонує змінити офіційну символіку регіону. Зокрема, планують змінити герб і прапор Київщини: замість Юрія Змієборця, як  основний геральдичний символ планують відродити Ангела з прадавніх часів.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив голова Київської ОВА Руслан Кравченко у Facebook.

 

«Офіційна символіка Київщини має бути змінена! .. Презентували депутатам Київської облради, керівникам громад та мерам міст перші напрацювання геральдистів нового герба та прапора області. Далі – буде широке обговорення в громадах», - написав посадовець.

 

Зауважимо, що з 1999 року на гербі Київщини зображений Юрій Змієборець, який копіює і нагадує Георгія Побідоносця на гербі Московської області та Москви.

 

 

За словами пана Кравченка, від початку повномасштабного вторгнення росії до України постало питання про зміну символіки. Вона повинна відповідати українській історії, культурним цінностям, враховувати соціально-економічні особливості й традиції регіону.

 

Відтак, за ініціативою Київської ОВА було проведено геральдичну експертизу офіційної символіки області.

 

Було сформовано робочу групу з представників обладміністрації, облради, науковців, істориків, геральдистів. Роботу групи координував заслужений художник та геральдист Олексій Руденко.

 

 

Наголошується, що всі напрацювання нового герба та прапора пройшли експертизу Інституту історії НАНУ. Фахівці запропонували, щоб в основі герба Київщини був зображений Ангел. Адже саме Ангел, який молиться за Київщину, її мешканців і стоїть на захисті, зафіксований в історичних документах на гербі Київської землі щонайменше з 1416 року..

 

Мало цього, за даними істориків, герб із ангелом зображали і на великих державних печатках Великого князівства Литовського.

 

Водночас,  варіантів прапора чотири – герб із зображенням Ангела на різних кольорових фонах, серед яких: синій, білий та пурпуровий.

 

 

Очільник Київської ОВА запевняє, що на реалізацію проєкту не було витрачено жодної копійки з обласного бюджету.

 

«Нова символіка детально обговорюватиметься в громадах, запустимо широке опитування. Узгоджений варіант затверджуватиметься на сесії облради.

 

Переконаний, що це має бути виважене компромісне рішення, яке передовсім сприймуть мешканці Київщини. Упевнений, що вже незабаром Київщина матиме свою, ні на кого не подібну символіку – новий герб та прапор, із якими святкуватимемо перемогу!», - підкреслює Руслан Кравченко.

 

Як повідомляла «УМ», Москва розлютилася через те, що комісія при Головній геодезичній службі Польщі рекомендує полякам називати Калінінград згідно зі старою польською назвою - Крулевець, а область – Крулевецькою