Тарас Кремінь закликає скасувати намір перейменувати Запоріжжя та інші міста і села

14:10, 28.06.2023
Тарас Кремінь закликає скасувати намір перейменувати Запоріжжя та інші міста і села

Намір перейменувати Запоріжжя і не лише викликало суспільний резонанс. (Фото з відкритих джерел)

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь вважає, що перелік, яким Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендувала змінити низку назв населених пунктів, зокрема і назву міста Запоріжжя, має бути скасований.

 

Після цього варто ухвалити новий перелік, адже нині Нацкомісія вийшла за межі своїх повноважень.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у поясненні на сайті Офісу Уповноваженого, яке оприлюднено у середу.

 

«Ми проаналізували цей перелік, і дійшли висновку, що Національна комісія вийшла за межі визначених законом повноважень, окрім всього іншого не надала передбаченим законом швидких рекомендацій щодо їх перейменування у більшості випадків», - наголошує мовний омбудсмен.

 

Пан Кремінь зазначив, що цей перелік має бути скасований та ухвалено нове рішення. Із таким закликом він звернувся до міністра освіти і науки Оксена Лісового.

 

«Таким чином ми вважаємо, що цей перелік має бути скасований. Офіційним листом ми звернулися вчора до Міністерства освіти і науки України. Ми вимагаємо від Національної комісії негайно ухвалити нове рішення, яке повністю буде відповідати пункту 11, ст. 8 Закону про засудження та заборону пропаганди російсько-імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії, яке відповідатиме тим завданням, які покладено на цю комісію.

 

Окрім всього іншого там повинні бути обов’язкові до перейменування назви населених пунктів, які не відповідають стандарту і повинні бути чіткі рекомендації щодо їх перейменування», - пояснив мовний омбудсмен.

 

Він висловив сподівання, що це непорозуміння, яке вплинуло на суспільні настрої в Україні й поставило під сумнів дух окремих законів буде виправлено.

 

Як повідомляла «УМ», Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендує змінити понад 1400 назв сіл, селищ та міст України нібито через невідповідність орфографічним, граматичним та словотвірним нормам української мови.

 

Зокрема Нацкомісія рекомендує розглянути перейменування Запоріжжя.

 

Нардеп та історик Володимир В’ятрович вважає перелік перейменувань від Нацкомісії таким, який дискредитує процес деколонізації.