Заповідник «Кам’яна Могила» під Мелітополем розграбований росіянами

17:55, 26.05.2023
Заповідник «Кам’яна Могила» під Мелітополем розграбований росіянами

Кам’яна Могила, або The Stone Tomb – унікальна пам’ятка геології і археології світового значення, розташована у Запорізькій області неподалік Мелітополя. (Фото з відкритих джерел)

Російські окупанти виставили у окупованому Криму експонати, викрадені з історико-археологічного заповідника «Кам’яна Могила», що під Мелітополем на Запоріжжі.

 

Виставку із 120 археологічними артефактами з музею «Кам’яна Могила» загарбники відкрили у кримському музеї-заповіднику «Херсонес Таврійський».

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Центр національного спротиву.

 

Зазначається, що у січні 2023 року призначена окупаційною адміністрацією «директорка» музею «Херсонес Таврійський» олена морозова повідомляла, що з Криму виїхала делегація, щоб вивчити фонди заповідника «Кам’яна могила».

 

Аналогічні процеси відбуваються і з Бердянським художнім музеєм, з якого окупанти вже почали вивозити найбільш цінні картини, додають у Центрі нацспротиву.

 

Міістерство культури та інформаційної політики України втратило контакт із колективом музею «Кам’яна Могила» ще минулого року.

 

 

Кам’яна Могила, або The Stone Tomb – унікальна пам’ятка геології і археології світового значення, розташована у Запорізькій області неподалік Мелітополя. 
 
Це єдине місце в світі, де на невеликій площі зосереджені малюнки, датовані настільки широким історичним діапазоном: від епохи пізнього палеоліту до середньовіччя (20-16 тисячоліття до н.е. – 11-13 століття н.е).
 

Нагадаємо, що росіяни вивезли до Криму 15 тисяч експонатів Херсонського художнього музею перед його деокупацією Силами Оборони України.

 

Центр Національного Спротиву наголошує, що усі колаборанти, причетні до викрадення українських культурних цінностей, понесуть покарання.

 

Як повідомляла «УМ», біосферний заповідник «Асканія-Нова» у Херсонській області опинився під контролем окупантів лише у березні 2023 року. Росіяни призначили свою адміністрацію і перереєстрували заповідник відповідно до російських законів.