Скіфські мечі та половецька шаблюка: США повернули Україні вкрадені окупантами артефакти, фото

15:26, 12.03.2023
Скіфські мечі та половецька шаблюка: США повернули Україні вкрадені окупантами артефакти, фото

Офіційна церемонія у Посольстві України в США передачі історичних артефактів (Фото: Фейсбук Посольство України у США)

Предмети історичної та культурної спадщини України офіційно повернули нашій державі у США. Ці артефакти росіяни викрали з тимчасово окупованих територій і намагалися незаконно ввезти до Сполучених Штатів.

 

Зокрема, окупанти намагалися вивезти наконечник сокири бронзової доби, скіфські мечі та половецьку шаблю.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті американська Митно-прикордонна служба та Посольство України у США у Фейсбуці.

 

10 березня у Посольстві України в США відбулася офіційна церемонія передачі предметів української історичної спадщини українській стороні.

 

"2 вересня 2022 року співробітники Митно-прикордонної служби США у міжнародному поштовому відділенні Міжнародного аеропорту імені Джона Кеннеді вилучили кам'яне топорище сокири та три металеві мечі", – йдеться у повідомленні митників.

 

Мечі прибули з росії, а кам'яне топорище – з України. Предмети ідентифікували як українські культурні цінності.

 

 

"Митно-прикордонна служба США надзвичайно пишається тим, що відіграла важливу роль у вилученні цих артефактів, які були вкрадені у народу України", – сказав директор оперативних підрозділів Митно-прикордонної служби США Френсіс Руссо.

 

Під час церемонії повернення посол Оксана Маркарова нагадала, що російські окупанти цілеспрямовано викрадають та вивозять з України історичні та культурні артефакти, намагаючись позбавити Україну ідентичності.

 

Нагадаємо, що з липня по вересень 2022 року правоохоронці з відділу розслідувань Департаменту внутрішньої безпеки США у Нью-Йорку та Ньюарку (штат Нью-Джерсі) затримали декілька вантажів з предметами археології.

 

Вантажі надходили до США з території РФ без належного документального супроводження.

 

 

Усього в США було затримано близько 20 вантажів з археологічними предметами, які відправляли з РФ (Краснодарського краю) та тимчасово окупованих українських територій.

 

Правоохоронці запідозрили, що археологічні об’єкти могли належати Україні – експертизи підтвердили ці побоювання. Також американська сторона звернулась до Міністерства культури та інформаційної політики України – там остаточно підтвердили, що артефакти мають українське походження.

 

Серед викрадених цінностей були:

 

мечі-акінаки скіфської культури VI-V ст до н.е. (ареал поширення – лісостепова, степова частина України та АР Крим);

крем’яна шліфована сокира III тисячолітня до н.е., яка за інформацією Інституту археології України належить до культури кулястих амфор (ареал – поширення північно-західна частина України);

половецькі шаблі часів давньоруської держави ХІ-ХІІ сторіччя та багато інших артефактів.

Повернення пам’яток археології, які намагалися незаконно ввезти на територію Сполучених Штатів з Росії, стало можливим завдяки співпраці українських дипломатів в США.

 

Нагадаємо, раніше російські окупанти захопили музей зі скіфським золотом у Мелітополі, вивезли з Маріуполя оригінали картин видатних художників, викрали колекцію медальєрного мистецтва Юхима Харабета.

 

Росіяни також пограбували Херсонський краєзнавчий музей: численні історичні артефакти перевезли до окупованого Генічеська.

 

Як повідомляла УМ, з Лаври не дадуть  викрасти мощі святих та інші цінності .