Уряд Шмигаля вивчить питання перейменування росії на Московію

11:49, 11.03.2023
Уряд Шмигаля вивчить питання перейменування росії на Московію

Українці мають відновити історичну справедливість щодо Московії на всіх рівнях - державному, дипломатичному, офіційно-діловому. (Фото з відкритих джерел)

Президент України Володимир Зеленський звернувся до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням разом з науковими установами комплексно опрацювати  питання можливого перейменування росії на Московію.

 

Такою є реакція глави держави на електронну петицію, автор якої пропонує офіційно перейменувати назву "росія" на історичну - "Московія" та замітини терміни "російський" на "московський", а "російська федерація" – на "Московська федерація".

 

Як інформує Україна молода, відповідь Зеленського на петицію, яка набрала понад 25 тис. підписів, оприлюднено на сайті Офісу президента.

 

Авторка петиції Валерія Шахворостова наголошує:

 

«Ця назва вживалася в європейських і в деяких азійських мовах. На багатьох історичних мапах XVI—XIX ст., які виготовлялися в Європі до і після перейменування Московського царства на Всеросійську імперію, також фігурує ця назва».

 

 

Пані Валерія нагадує, що "Росія існує лише 301 рік" – з 22 жовтня 1721 року, коли московський цар Петро І проголосив Московське царство "Российской империей".

 

Водночас, у своїй відповіді Володимир Зеленський вказує, що "порушене у петиції питання потребує ретельного опрацювання як у площині історико-культурного контексту, так і з огляду на можливі міжнародно-правові наслідки".

 

Саме тому президент звернувся до керівництва Кабінету міністрів з цього приводу.

 

Тоді як Московія вже відреагувала на цю ініціативу. Зокрема, офіційний представник МЗС рф Марія Захарова вважає, що це доручення президента Зеленського прем'єр-міністру Шмигалю є "свідченням спроби створення "анти-Росії".

 

Нагадаємо, у грудні 2021 року депутати Рівненської обласної ради зверталися до президента Зеленського та Верховної Ради з вимогою відновити історичну справедливість та на всіх рівнях (державному, дипломатичному, офіційно-діловому та ін.) замість назви «Російська Федерація» чи «Росія» використовувати історичну назву - Московія, а громадян цієї держави називати москвинами.
 

Як повідомляла «УМ», український публіцист, історик Володимир Білінський, який є автором бестселерів «Країна Моксель, або Московія», «Москва Ординська» та «Україна-Русь», – один з тих, хто аргументовано і яскраво доказав, що Московія не має нічого спільного з Київською Руссю, а бере своє походження від угро-фінських та тюркських народів.