Київрада планує перепоховати генерала Ватутіна

14:09, 10.02.2023
Київрада планує перепоховати генерала Ватутіна

Тіло Миколи Ватутіна після демонтажу пам’ятника збираються ексгумувати та перепоховати

Київська міська влада звернулася до Міністерства культури щодо ексгумації та перенесення тіла Миколи Ватутіна. Радянський генерал  похований в урядовому кварталі столиці, а пам’ятник, що споруджений над його могилою, був демонтований  9 лютого.  

 

Як інформує Україна молода, про це Голова Департаменту Київського благоустрою Тимур Ткаченко повідомив, у Фейсбуці та депутат Київської міської ради Володимир Прокопів.

 

«Напрацювання щодо ексгумації і перепоховання тіла є, але рішення ще немає. Ми вже зробили подання на Мінкульт. Далі Мінкульт має зробити подання на Кабмін, бо то є пам’ятка загальнонаціонального значення. І Кабмін має винести рішення»,— зазначив Прокопів.

 

Він уточнив, що подання вносив профільний Департамент культурної спадщини КМДА. За його словами, такі документи повинні розглядатися до 30 днів.

 

За словами Прокопіва, дозвіл на ексгумацію дає саме Кабмін, також він визначає місце перепоховання. Але роботи, за словами депутата Київради, може виконати місцева влада.

 

Він уточнив, зазвичай процедура перепоховання забирає 1 день.

 

Водночас голова Департаменту міського благоустрою Тимур Ткаченко повідомив, що вранці 10 лютого комунальники демонтували також частину постаменту, на якій був напис "Микола Ватутін". 

 

Він зазначив, що "було трохи складніше з цим елементом, оскільки він виявився вагою в 24 тонни". 

 

Але станом 12:00 10 лютого ці роботи завершили.

 

Пам’ятник Ватутіну споруджений над його могилою у Маріїнському парку в Києві. Це твір відомого скульптора Євгена Вучетича.  

 

Монумент згідно з наказом Головного управління охорони культурної спадщини КМДА від 2010 року має статус щойно виявленого об’єкта культурної спадщини.

 

Як повідомляла УМ, 9 лютого у столичному Маріїнському парку демонтували пам’ятник радянському генералу Миколі Ватутіну. 

 

Раніше комісія Міністерства культури та інформаційної політики рекомендувала Київській адміністрації демонтувати та перенести пам’ятник радянському генералу Миколі Ватутіну, який розміщений у центрі столиці.