Срібний пояс германців ІІІ століття з Хмельниччини намагався продати «чорний археолог»

19:01, 08.02.2023
Срібний пояс германців ІІІ століття з Хмельниччини намагався продати «чорний археолог»

Скарб, датований III століттям, був вилучений правоохоронцями (Фото МВС України)

На Кіровоградщині у «чорного археолога» вилучили  скарб із прикрасами ІІІ століття, що він виставив на продаж в інтернеті.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба МВС.

 

Зазначається, що правопорушник відкопав срібний пояс на території Хмельницької області.

 

Згідно з висновками спеціалістів Національного музею України, йдеться про знахідку, що пов’язана з військовою культурою давніх германців у період, коли вони мігрували через територію сучасної України з Північної Європи до Чорного моря.

 

«Надалі фігурант виставив археологічну знахідку на інтернет-форумі, де один із учасників обговорення викупив артефакти. Як наслідок, учасниками цієї транзакції було здійснено незаконне привласнення знайденого скарбу, який має особливу історичну, наукову, художню чи культурну цінність, що передбачає відповідальність за ст. 193 та 198 Кримінального кодексу України», – йдеться у повідомленні МВС України.

 

Відповідно до чинного законодавства України, предмети археології не можуть бути предметами продажу, колекціонування приватними особами та вивозитися за межі держави.

 

Археологічні предмети будуть передані для проведення експертизи та підготовки висновків щодо легальності їх походження. Після цього старожитності можуть бути передані на зберігання до музейних фондів.

 

 

Як повідомляла УМ, кілька років тому співробітники СБУ викрили «чорного археолога» і ділків, які намагалися перепродати за кордон скарб старовинних прикрас із золота і срібла часів Київської Русі, знайдений під час незаконних розкопок на Чернігівщині.