У Китаї археологи виявили теракотові фігурки у гробниці династії Північна Вей

16:49, 15.11.2022
У Китаї археологи виявили теракотові фігурки у гробниці династії Північна Вей

Реліквії вказують на те, що власники гробниць належали до найвищого класу. (Arkeonews)

Китайські археологи виявили багато теракотових статуеток у гробниці, що належить до династії Північна Вей (386-534) у Датуні, провінція Шаньсі.

 

Ця знахідка науковців розширює уявлення про життя династії, її етнічний одяг та похоронні звичаї.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Arkeonews.

 

Зазначається, що в гробниці було знайдено безліч похоронних речей та предметів, проте головною знахідкою вчені вважають саме глиняні фігурки – серед них були робітники, тварини, музиканти, акробати, танцюристи та інші.

 

Зокрема, у типового північного персонажа були глибоко посаджені розкосі очі, невеликий, кирпатий ніс, вони носили мантії з круглим вирізом і вузькими рукавами. Капелюхи музикантів зав'язувалися на потилиці, а невелика спідниця прикривала задню частину шиї під капелюхом.

 

Реліквії вказують на те, що власники гробниць належали до найвищого класу. Костюми жінок-музикантів демонструють інтеграцію національної культури та розвитку костюма у цей період.

 

Варто зазначити, що з 398 до 494 року Пінчен (сучасний Датун) був столицею династії Північна Вей. Посуха, неодноразовий голод і вторгнення протомонгольського каганату Жужань на північ змусили імператора Сяовеня перенести столицю до Лояна в 494 році нашої ери, незважаючи на протести його двору.

 

Внаслідок такої дії, населення та добробут різко впали.

 

Як повідомляла «УМ», у Єгипті група археологів виявила тунель під стародавнім храмом Тапосіріса Магна, який, ймовірно, приведе до гробниці цариці Клеопатри.