У Великій Британії знайшли скарб ХV століття учасника Війни Червоної та Білої троянд

17:33, 17.09.2022
У Великій Британії знайшли скарб ХV століття учасника Війни Червоної та Білої троянд

Батько та сини Вордени натрапили на колекцію з 21-ї монети та золоту каблучку в Північному Йоркширі, Англія. (Фото: express.co.uk)

Унікальний середньовічний скарб знайшов Джефф Ворден та двоє його синів – Майкл та НІк, коли досліджували місцевість за допомогою металошукача у Північному Йоркширі, Англія.

 

Науковці оцінили скарб і з’ясували, що його закопав солдат перед однією з битв у часи Війни Червоної та Білої троянд у 1470-х роках. Цю війну сучасники називають справжньою «Грою престолів».

 

Як інформує Україна молода, про це пише британське видання Express.

 

Зазначається, ці скарби вже продали за кілька тисяч фунтів стерлінгів.

 

Вважається, що солдат, який закопав скарб, загинув в одній із численних битв війни ХV століття, яка стала джерелом натхнення для серії популярних книг "Пісня льоду та полум'я", а також серіалу "Гра престолів", знятого за мотивами цих творів.

 

                                                                            Монети зі скарбу, знайденого родиною Ворденів. 

 

Батько та сини Вордени натрапили на колекцію з 21-ї монети та золоту каблучку в Північному Йоркширі, Англія, коли досліджували місцевість за допомогою металошукача.

 

Золотий перстень, який, за словами експертів, є одним із найунікальніших з будь-коли виявлених, вже продали на аукціоні в Лондоні за 6500 фунтів стерлінгів.

 

                                                                                  Унікальний перстень ХV століття.

 

Експерти датували виявлені монети та золоту каблучку 1470-ми роками. Цей скарб зарили за часів Війни Червоної та Білої троянд, коли точилася боротьба за англійський престол між двома гілками династії Плантагенетів — династією Ланкастерів та Йорків. Цей конфлікт тривав з 1455 по 1487 рік.

 

Ранні монети датуються правлінням короля Едуарда IV з династії Йорків у 1460-х роках, а найпізніші датуються його другим правлінням після того, як він скинув короля Генріха VI в 1471 році. Експерти вважають, що скарб закопав один із солдатів перед черговою битвою, але загинув у ній і не повернувся за своїм скарбом. Але поки не зрозуміло на чиєму боці бився солдат — Ланкастерів чи Йорків.

 

Війна Червоної та Білої троянд — це серія жорстоких воєнних конфліктів, які тривали до того, як до влади прийшла династія Тюдорів. Зокрема першим королем з династії Тюдорів на престолі Англії став король Генріх VII. Що стосується назви цієї війни в Англії, то вона походить від характерних символів двох династій — у Йорків на гербі була зображена біла троянда, а у Ланкастерів — червона троянда.

 

Як повідомляла "УМ", нещодавно британські археологи знайшли мозаїку римської епохи, яка зображує знамениту битву між двома головними героями Троянської війни - Ахіллом і Гектором.