Батьківщина-мати: українці хочуть бачити на щиті герб України

17:29, 21.07.2022
Батьківщина-мати: українці хочуть бачити на щиті герб України

85% українців виявили бажання змінити радянську символіку на монументі на українську (Фото з відкритих джерел)

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко зазначив, що більшість українців вважають, що радянську символіку на щиті столичного монументу «Батьківщина-мати», необхідно замінити на український герб.
 
Як інформує Україна молода, про це свідчить опитування громадян у «Дії», що завершилося 21 липня. 
 
Загалом українцям запропонували три варіанти щодо зміни символіки на монументі. За те, щоб на щиті «Батьківщини-мати» виднівся один із державних символів України проголосували 85% від загальної кількості опитуваних у близько 780 тисяч людей.
 
Найменше голосів (6%) серед українців набрав варіант в опитуванні «залишити все як є». 
 
Ще 9% опитуваних проголосували за те, щоб зняти радянський герб і залишити щит чистим.
 
«Так, ми могли все зробити без консультацій з громадськістю. Зробити на свій розсуд. Але я впевнений, що діалог з суспільством – вкрай важливий. Його треба ініціювати по таких питаннях, тим паче коли нам це нічого не коштує»,– наголосив Ткаченко і зізнався, що віддав свій голос за встановлення тризубу на щиті «Батьківщини-мати».
 
Він також підкреслив, що зараз демонтаж монументу «точно не на часі». Зокрема, причиною міністр назвав величезні кошти, яких потребує цей процес.
Крім того, у Мінкульті нагадали, що монумент «Батьківщина-мати» охороняється законами:
 
—«Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»;
 
—«Про охорону культурної спадщини» як твір мистецтва та об‘єкт культурної спадщини;
 
—«Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років» як пам’ятник на вшанування пам’яті учасників та жертв Другої світової війни і одночасно пам’ятку Другої світової війни.
 
«Батьківщина-мати»– найвища монументальна скульптура в Європі, що розташована на території Національного музею історії України у Другій світовій війні. 
 
Як повідомляла УМ, у застосунку «Дія» Міністерство культури та інформаційної політики запустило опитування щодо долі герба СРСР на щиті монумента «Батьківщина-Мати»