Нардеп ховав на горищі тисячі артефактів вивезених із музеїв Криму, фото

12:51, 24.06.2022
Нардеп ховав на горищі тисячі артефактів вивезених із музеїв Криму, фото

Знайдені цінні артефакти у колаборанта-нардепа Валерія Горбатова (Фото Офісу генпрокурора і ДБР)

На фінансуванні терористів «ДНР» правоохоронці викрили колишнього нардепа Валерія Горбатова. Крім того в нього знайшли понад 6 тисяч артефактів та експонатів, викрадених з музеїв АР Крим та куплених в "чорних археологів".

 

Як інформує УМ, про це 24 червня повідомили генпрокурорка Ірина Венедіктова у Фейсбуці та на сайті ДБР.

 

Серед артефактів – скіфські мечі Акінак, списи, сокири, стріли, монети, кольчугу 12 сторіччя, шоломи епохи Еллінізму та посуд Трипільської культури.

 

 

Згідно з висновком експертів Національного музею історії, історичні артефакти належать епохам від бронзового віку до пізнього середньовіччя.

 

Венедіктова оцінила вартість вилученого у декілька мільйонів доларів. За її словами, всі цінні речі були знайдені у підозрюваного на горищі та електрощитовій у будинку в Києві.

 

 Колекцію планують передати до музейного фонду України.

 

 

За словами міністра культури Олександра Ткаченка, це найбільша кількість експонатів в історії.ю повернута у власність держави, а деякі речі не мають аналогів в музеях України та світу.

 

Колишній посадовець привласнив культурну спадщину України, викрадену з музеїв АР Крим та куплену у "чорних археологів".

 

За оперативними даними, колишній депутат втік з Києва на окуповані території напередодні повномасштабної російської агресії.

 

За словами Венедіктової, обшуки проводили майже тиждень. Серед знахідок вилучено старовинну книгу "Саркофаги Галії", яка була експонатом Руського археологічного музею Константинополя, а потім частиною бібліотеки Херсонеського музею в Криму.

 

 

Як повідомляла УМ, Меррік Гарланд, Генпрокурор США під час поїздки до України у вівторок, 21 червня, оголосив про створення групи з розслідування воєнних злочинів, яка працюватиме над виявленням та переслідуванням усіх, хто їх вчинив в Україні.