Монумент «Три сестри» на кордоні з білоруссю і рф буде демонтовано

22:59, 12.05.2022
Монумент «Три сестри» на кордоні з білоруссю і рф буде демонтовано

«Три Сестри» (або Монумент Дружби) — це монумент на стику кордонів трьох держав у Сенківці. (Фото Черкаської ОДА)

Відомий монумент «Три сестри» у Сенківці, що на кордоні України, росії та білорусі буде демонтовано владою Чернігівської області.

 

Відповідну процедуру ліквідації монумента, присвяченого так званій «дружбі народів», розпочато за дорученням голови Чернігівської обласної військової адміністрації  В’ячеслава Чауса.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОВА у четвер.

 

Наразі чиновники готують пакет документів для зняття з обліку як пам’ятки історії місцевого значення монументу у Сеньківці.

 

«З метою дотримання усіх процедур, передбачених українським законодавством, підготовлені документи будуть подані Міністерству культури та інформаційної політики України для подальшого зняття монументу з обліку. Після цього споруду можна буде демонтувати»,- йдеться у повідомленні.

 

Зауважимо, що «Три Сестри» (або Монумент Дружби) — це монумент на стику кордонів трьох держав. Споруджений у серпні 1975 року на честь "дружби трьох народів".

 

Досі монумент вважається пам’яткою історії та носить охоронний номер 574-Чр.

 

Монумент створювали представники трьох суміжних областей - Чернігівської, Гомельської та Брянської.

 

Щорічно, починаючи з 1975 року, в останню суботу червня біля монумента проходив фестиваль "Слов'янська єдність". У 2016 році фестиваль уперше не проводили.

 

Як повідомляла «УМ», раніше в центрі Києва демонтували монумент під Аркою дружби народів, який було встановлено 1981 року як символ возз’єднання України та Росії.

 

Нагадаємо, голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович вважає, що після демонтажу герба СРСР з пам'ятника «Батьківщина-мати» у Києві потрібно його передати до Музею пропаганди.