Українська революція розпочалась 105 років тому

07:36, 18.03.2022
Українська революція розпочалась 105 років тому

У Києві постала Центральна Рада - перший у ХХ столітті представницький орган українського народу. (facebook.com/uinp.gov.ua)

Українська революція розпочалась рівно 105 років тому: після чого у Києві постала Центральна Рада - перший у ХХ столітті представницький орган українського народу.

 

Про це нагадує Україна молода з посиланням на Український інститут національної пам'яті.

 

Вже невдовзі Центральна Рада стала парламентом народженої тією революцією Української Народної Республіки.

 

«Українська демократична революція, що розпочалася у березні 1917 року, стала переломним моментом вітчизняної історії. Сформована під час революції ідея державної незалежності визначила подальший перебіг історичного процесу в Україні.

 

Ця ідея остаточно втілена Актом проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року», - наголошують історики УІНП.

 

Сучасна Українська держава є продовжувачем державно-національних традицій, сформованих під час Української революції 1917-1921 років.

 

Українська Народна Республіка мала усі ознаки держави: власні органи влади, місцевого самоврядування, територію, збройні сили, банківську систему, власну грошову одиницю, законодавство та міжнародне визнання.

 

Сьогодні Україна, захищаючи територіальну цілісність і суверенітет від російської агресії, продовжує боротьбу за незалежність, розпочату Українською революцією 105 років тому.

 

«У грудні 1917 року більшовицький терористичний режим на чолі з Леніним, що захопив владу в Росії своїм ультиматумом розпочав війну із Українською Народною Республікою. Ця війна триває й досі. Але у нас є шанс завершити цю війну за незалежність. І остаточно поховати імперію», - акцентують в УІНП.

 

Сьогодні, як і більше сотні років тому, Україна змушена збройно захищати власний цивілізаційний вибір і державний суверенітет від російського агресора.

 

У цій війні слід пам’ятати і не допустити тих прорахунків, що призвели до поразки Української революції, головним з яких стали внутрішні незгоди в умовах зовнішньої агресії. Тож національна єдність – обов’язкова умова збереження незалежності та державності.

 

Окуповані на сьогодні українські землі обов’язково будуть повернуті і українська соборність буде відновлена.

 

Як повідомляла «УМ», 104 роки тому – навесні 1918 року Кримська група Армії УНР під командуванням талановитого полковника Петра Болбочана, хоч і не на довго, але звільнила Крим від більшовиків.