Меч Петра Сагайдачного виставлять в Україні – Ткаченко

15:21, 23.01.2022
Меч Петра Сагайдачного виставлять в Україні – Ткаченко

Королевич Владислав IV Ваза вручив цей меч Петру Коношевичу-Сагайдачному за перемогу над турками під Хотином. (facebook.com/MKIPUkraine)

Міністр культури та національної спадщини Польщі Пьотр Глінський погодив, що меч Петра Сагайдачного буде виставлятись в Україні цього року.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив міністр культури Олександр Ткаченко у соцмережах.

 

За словами міністра, пам’ятку привезуть для експонування до вшанування 400-річчя смерті українського гетьмана.

 

Про це Ткаченко домовився під час зустрічі з міністрами культури Литви – Сімонасом Кайрисом, Польщі – Пьотром Глінським та Естонії – Тійтом Терікомна урочистостях, присвячених місту Каунус - Європейській культурній столиці 2022.

 

«Як подарунок і собі, й всім українцям – маю чудову новину. Міністр культури та національної спадщини Польщі Пьотр Глінський погодив, що меч Петра Сагайдачного буде виставлятись в Україні цього року. Ми привеземо пам’ятку для експонування до вшанування 400-річчя смерті українського гетьмана», - написав міністр культури України.

 

                          Міністри культури Польщі, Литви і України у Каунусі. 

 

Зауважимо, що йдеться про вагомий артефакт: у1621 році майбутній король Речі Посполитої королевич Владислав IV Ваза вручив цей меч Петру Коношевичу-Сагайдачному за перемогу над турками під Хотином.

 

Знаходиться меч у зброярні Вавельського королівського замку, що в Кракові – репліку можна побачити у львівському музеї «Львів Стародавній».

 

Зброя виготовлена зі сталі, золота, срібла, оздоблена діамантами та написом «Владислав (у дар) Конашевичу кошовому під Хотином проти Османа»(VLADISAVS + Konasevicio Koszovio ad Chocimum contra Osmanum).

 

На захисному щитку гарди відтворена сцена з біблійної притчі про суд царя Соломона.

 

Як повідомляла «УМ», ПЦУ канонізувала гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного півтора роки тому.

 

Минулого року Православна Церква України вперше на загальноцерковному рівні вшанувала пам’ять святого благовірного гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного у його День пам’яті, у вівторок, 20 квітня.