Московія і москвини: Рівненська облрада вимагає змінити назви «Росія» і «росіяни»

10:03, 19.12.2021
Московія і москвини: Рівненська облрада вимагає змінити назви «Росія» і «росіяни»

Ініціативу щодо офіційного перейменування РФ підтримав 41 депутат рівненської облради. (facebook.com/rivneregionrada)

Депутати Рівненської обласної ради звернулися до президента Володимира Зеленського та Верховної Ради з вимогою відновити історичну справедливість та на всіх рівнях (державному, дипломатичному, офіційно-діловому та ін.) замість назви «Російська Федерація» чи «Росія» використовувати історичну назву - Московія, а громадян цієї держави називати москвинами.

 

Як інформує Україна молода, відповідне звернення депутати облради ухвалили минулої п’ятниці.

 

Цікаво, що звернення щодо офіційного перейменування сусідньої держави підготував голова облради Сергій Кондрачук, а його ініціативу підтримав 41 депутат. При цьому, 15 присутніх у залі обранців участі в голосуванні не брали.

 

«Переконані, відновлення історичної справедливості, повернення північному сусідові його справжньої назви матиме суттєвий вплив на суспільно-політичні процеси в Україні, на сам розвиток української держави», - йдеться у зверненні, яке оприлюднено на сайті Рівненської облради.

 

Як зазначається у зверненні, можливе твердження, що назва «Московія» може не відповідати міжнародній назві держави, спростовується офіційною українською назвою держави Bundesrepublik Deutschland - Федеративна республіка Німеччина. При цьому найбільш поширеною міжнародною назвою цієї держави є «Германія» та її мовні форми.

 

Ініціатор звернення Кондрачук зауважив, що деякі історики роком народження Московської держави вважають 1169 рік, і до культурного та політичного надбання Руси вона стосунку не має.

 

«Московія почала шахраювати політичним перейменуванням ще після Переяслава 1654 року, а поширила його по нашій поразці під Полтавою 1709-го. Тоді вона, незважаючи на жодні історичні факти, не переймаючись ніякими підставами, просто проголосила себе «Росією», отже, спадкоємницею всього культурного та політичного надбання Руси.

 

А щоб наша нація краще зрозуміла, що саме така зміна означає політично, москвин назвав себе «великорусским», а українця «малорусским». І ця засада «велико-мало» стала змістом усіх московсько-українських стосунків відтоді й понині. А коли європейські уряди за старим звичаєм адресували листа до Московії, до московського уряду, то москвини повертали їх назад з приміткою, що такої «не существует», а є лише «Россия» і «российский».

 

Так азіати-москвини стали «русскими», а монгольська Московія – «Россией». Як доказ, до цього періоду неможливо знайти жодну карту Європи чи світу, де б територія Московії називалася якось по іншому, зокрема, Росією», – наголошується у зверненні.

 

Автор звернення нагадує, що так їх іменував навіть «найглибший знавець московської душі» Федір Достоєвський: «Найбільшою силою Московщини було те, що європейці не знали нас, москвинів».

 

Відтак, депутати облради вважають, що «повернення північному сусіду його справжньої назви матиме суттєвий вплив на суспільно-політичні процеси в Україні, на сам розвиток Української держави».

 

Зазначимо, що юридичних наслідків подібні звернення не мають і їх отримувачі (президент і парламент) можуть проігнорувати. Водночас висловлювати позицію щодо подій у державі облраді не заборонено.

 

Показово, що раніше проєкт звернення до президента та Верховної Ради з приводу перейменування РФ на Московію розглядали депутати Львівської облради, проте для ухвалення відповідного рішення забракло голосів.

 

Як повідомляла «УМ», Рада повернула історичну назву і перейменувала місто Володимир-Волинський на місто Володимир після звернення місцевих депутатів.