Правозахисний центр «Меморіал» у Росії планують ліквідувати через суд

12:56, 13.11.2021
Правозахисний центр «Меморіал» у Росії планують ліквідувати через суд

Міжнародне історико-просвітницьке, благодійне та правозахисне товариство «Меморіал». (facebook.com/Memorial.International)

Московський міський суд зареєстрував позов прокуратури Москви,  в якому позивач вимагає ліквідувати правозахисний центр «Меморіал».

 

Попереднє засідання суду призначене на 25 листопада.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє центр «Меморіал» у соцмережах та на офіційному сайті.

 

Зазначається, що на цьому тижні Генеральна прокуратура Росії звернулася до Верховного суду з вимогою ліквідувати «Міжнародний Меморіал», а також його підрозділи – правозахисний центр, архів, бібліотеку та музей.

 

На думку представників Генпрокуратури РФ, центр систематично порушує  законодавство про «іноземних агентів», а саме відсутність маркування на матеріалах організації.

 

«Це політичне рішення про знищення товариства «Меморіал» – організації, яка займається історією політичних репресій та захистом прав людини», – йдеться у заяві «Міжнародного Меморіалу».

 

У ній наголошується, що, на думку організації, «ніяких законних підстав для ліквідації «Міжнародного Меморіалу» немає» і що організація, попри незгоду із законом про «іноагентів», дотримується його вимог.

 

Депутатка Московської міської думи Дар’я Бесєдіна вважає, що не можна мовчати про атаку на «Меморіал».

 

«Історія повторюється: так само, як радянська влада репресувала Андрія Дмитровича Сахарова за його позицію і діяльність, так і нинішня влада вирішила закрити його дітище «Меморіал», - написала пані Бесєдіна у соцмережах.

 

На її думку, «Меморіал» неможливо закрити. Мовляв, можна закрити юридичну особу і офіс, але «Меморіал» - це, перш за все, люди і історична пам’ять. Депутатка додає, що «історична пам’ять живе незалежно від бажань прокуратури і держави».

 

Міжнародне історико-просвітницьке, благодійне та правозахисне товариство «Меморіал» було внесено до реєстру «іноагентів» у Росії в 2016 році.

 

Правозахисний центр «Меморіал» у 2014 році став однією з перших некомерційних організацій, визнаних у Росії «іноземними агентами».

 

Як повідомляла "УМ", кілька десятків молодиків напали на офіс правозахисного центру «Меморіал» у Москві під час показу фільму про Голодомор польської режисерки Аґнешки Холланд «Гарет Джонс» (в українському прокаті – «Ціна правди»).