У Москві блокували центр «Меморіал» через показ фільму про Голодомор «Ціна правди», фото

11:33, 15.10.2021
У Москві блокували центр «Меморіал» через показ фільму про Голодомор «Ціна правди», фото

Правозахисники прийшли підтримати заблокованих колег з "Меморіалу" в Москві. (Фото: facebook.com/Memorial.International)

Кілька десятків невідомих людей напали на офіс правозахисного центру «Меморіал» у Москві під час показу фільму про Голодомор польської режисерки Аґнешки Холланд «Гарет Джонс» (в українському прокаті – «Ціна правди»).

 

Напад стався у четвер пізно ввечері, згодом нападники втекли, а офіс заблокувала російська поліція.

 

Про це повідомляє Україна молода з посиланням на правозахисний центр "Меморіал", який у РФ визнаний "іноземним агентом".

 

Відомо, що приблизно через 10 хвилин після початку фільму до зали увірвалися люди в масках і наказали всім лежати. Багато глядачів злякалися, вирішивши, що відбувається захоплення заручників.

 

Потім нападники піднялися на сцену, стали називати присутніх "фашистами" і вигукувати гасла "Геть!" і "Йди!".

 

До приїзду поліції вдалося затримати п’ятьох людей, серед них і двоє осіб з камерами НТВ. Їх забрали до відділку. Подробиць про нападників та їхні мотиви наразі немає.

 

Зокрема, центр «Меморіал» повідомив у соцмережах, що «гопників було 30-35 чоловік у балаклавах», а поліція їхала 15 хвилин.

 

 

Після цього поліція зачинила в офісі "Меморіалу" 20 співробітників організації та громадянина Польщі – директора Польського культурного центру пана Сквєчінського, який привіз в офіс для показу фільм про Голодомор.

 

                                    Пан Сквєчінський.

 

Поліція планувала вилучити техніку і відмовлялася пропустити в будівлю адвокатів. Тоді як під офісом вночі зібралася кілька десятків людей на підтримку «Меморіалу».

 

 

Співробітниця "Меморіалу" Олександра Поліванова заявила, що поліцейські вилучили систему охоронної сигналізації під виглядом відеореєстраторів.

 

Формально відключення сигналізації – це порушення промислової безпеки, що передбачає опечатування будівлі, пояснила юрист "Меморіалу" Ірина Кутилова.

 

Ближче до світанку у «Меморіалі» повідомили, що більшу частину техніку вдалося «відбити» юристам, а поліція пішла лише з відеореєстротором і частиною ОПС.

 

 

Фільм, під час показу якого стався напад, оповідає про британського журналіста, який приїхав до СРСР і став свідком Голодомору на території України.

 

Міжнародне історико-просвітницьке, благодійне і правозахисне товариство "Меморіал" – некомерційна організація, що займається дослідженням політичних репресій у СРСР і сучасній Росії.

 

Як повідомляла «УМ», Комітет США з питань обізнаності про Голодомор-геноцид закликає усіх небайдужих підписати петицію до комісії Пулітцерівської премії з приводу відкликання нагороди в галузі журналістики пропагандистові Волтеру Дюранті.

 

Дюранті, очільник московського бюро газети «Нью-Йорк Таймс», був удостоєний престижної Пулітцерівської премії у 1932 році за свої публікації про програму колективізації Сталіна під назвою «П’ятирічний план».

 

У відомому фільмі «Ціна правди» Волтера Дюранті, який заперечував Голодомор в Україні, зіграв актор Пітер Сарсгаард.