Фотографи промотують «Стільське городище», фото

18:40, 20.10.2021
Фотографи промотують «Стільське городище», фото

В об’єктиві – культурна спадщина. (Фото надане організаторами)

На відстані не цілих 50 кілометрів від Львова на північній околиці Миколаєва над Дністром, між селами Тростянць, Ілів, Стільсько, Дуброва, розташована мальовнича, багата пам’ятками культури місцевість, що входить відразу до двох заповідників – історико-культурного «Стільське городище» та природничого  регіонального ландшафтного парку «Стільське горбогір’я».

 

Якщо Карпати і Закарпаття активно опановані туристами, то ця місцевість ще цілком відповідає визначенню - українська терра інкогніта.

 

Серед лісів, у важкодоступних місцинах ховаються справжні скарби культурної спадщини: пам’ятка археології національного значення «Стільське городище» VIII–X ст.; городище-святилище VIII–XІ ст. в урочищі «Печера» біля с. Ілів; пам’яткa природи та історії VIII–Х ст. в урочищі «Диравець»; Миколаївська фортеця; печерні комплекси природного й антропогенного походження VII–Х ст. в урочищі «Лиса Гора»; гідротехнічні споруди ІХ–ХІ ст. на р. Колодниці; різночасові поселення та курганні могильники.

 

 

До гучного скандалу зі спорудженням каплички на фоні дохристиянського святилища, ці об’єкти культурної спадщини були відомі досить малому колу спеціалістів вузького профілю – геологам, географам та історикам.

 

Цьогоріч, завдяки підтримці Українського культурного фонду, громадська організація «Екологія. Культура. Мистецтво» відважилася проекспериментувати – поєднати художню фотографію з промоцією культурної спадщини цієї території. І народився  проєкт «В об’єктиві – культурна спадщина».

 

Головною подією стала арт резиденція для фотографів.  Попередньо провели відкритий відбір, в якому велику роль відігравала мотивація.

 

Важливим чинником було також місце проживання фотографів – проєкт передбачав, що резиденти мають стати промовтерами культурної та природньої спадщини в своїй «бульбашці», тому було необхідне представництво різних місцевостей України, різних середовищ.

 

Формат відкритого простору співтворення передбачав запрошення фотохудожників із різними стилями. В результаті до резиденції прибули: Вікторія Лихольот, Харків; Альона Малашина, Київ; Марина Чорна, Харків; Юрій Мориквас, Львів; Олеся Саєнко, Івано Франківськ; Євген Ворожейкін, Київ; Ольга Заречнюк, Львів; Тарас Пахолюк, Вінниця; Катерина Лесів, Хмельницький; Андрій Симоненко, Жовква; Юрій Левицький, Стільсько.

 

 

У результаті творчої співпраці виник спільний мистецький продукт - каталог резиденції, який одночасно є  презентаційним альбомом території Тростянецької та Миколаївської громад, історико-культурного заповідника «Стільське городище» та регіонального ландшафтного парку «Стільське горбогір’я», фотовиставка, два фільми.

 

Також було створено літню школу мобільного фото та відео для місцевих підлітків, що дало можливість молоді оволодіти мистецтвом мобільної фотографії та відео зйомки - засобом самовираження людини, видом мистецтва, що в сучасному світі є інструментом забезпечення функції соціальної комунікації.

 

Цілком ймовірно, що для когось з дітей школа стане основою майбутньої професії. Створили мережу креативних молодих фотографів та відеографів, котрі живуть в місцевості, де розміщені об’єкти культурної спадщини і пам’ятки природи. Фотографії, створені випускниками Літньої школи, стали основою календаря на 2022 рік.