Історія Білорусі: з підручника викреслили Світлану Алексієвич та Станіслава Шушкевича

14:45, 12.09.2021
Історія Білорусі: з підручника викреслили Світлану Алексієвич та Станіслава Шушкевича

Місяць тому твори Світлани Алексієвич виключили з програми у школах Білорусі. (Фото: TUT.BY)

Режим Лукашенка видав новий цензурований підручник з історії Білорусі для учнів 11-х класів, за яким вони навчатимуться у цьому році.

 

З підручника повністю прибрані будь-які згадки про опонентів самопроголошеного президента Лукашенка: зокрема, відтепер у ньому не знайти інформацію про єдину білоруську лауреатку Нобелівської премії Світлану Алексієвич, яка підтримала масові протести у країні в 2020 році.

 

Також у «підручнику від бацьки» не знайти згадування навіть про одного з підписантів «Біловезьких угод» у грудні 1991 року Станіслава Шушкевича.

 

Як передає «Україна молода, про це інформує Єврорадіо в неділю.

 

Зокрема, зазначається, що основний суперник невизнаного президента Білорусі Олександра Лукашенка на виборах 1994 року, перший прем'єр-міністр Білорусі В'ячеслав Кебіч згадується у підручнику лише в контексті того, що він "контролював засоби масової інформації та державний апарат", але все ж програв Лукашенку.

 

"Загалом, вся частина про сучасність за своїм змістом подібна до випусків "Панорами": усі люблять главу країни, ми успішно розвиваємось, і ніколи не було проблем", – йдеться у повідомленні.

 

Авторами підручника значаться: Касович, Барабаш, Корзюк, Йоцюс, Матяш, Соловьянов.

 

                                                       Станіслав Шушкевич. 

 

Нагадаємо, Станіслав Шушкевич в ексклюзивному інтерв’ю «УМ» розповідав про мстивість режиму Лукашенка по відношенню до нього.