Будівництво другої черги Музею Голодомору завершать у листопаді

19:32, 08.09.2021
Будівництво другої черги Музею Голодомору завершать у листопаді

В оновленій Залі Пам’яті Музею Голодомору. (Фото з ФБ-сторінки Олександра Ткаченка)

До Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні, який цьогоріч відзначатимемо 27 листопада, буде завершено будівництво другої черги Національного музею Голодомору-геноциду в Києві.

 

Як інформує журналістка «УМ», про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко на Міжнародному форумі ««Масові штучні голоди: пам’ятаємо, вшановуємо».

 

«А після цього ми зможемо перейти до створення власне експозиції в 2-ій черзі музею», - додав Ткаченко.

 

Як повідомляє «Україна молода», за словами міністра, в ході фінальної стадії  будівництва 2-го етапу буде зведено будівлю нового музею та благоустроєно прилеглу паркову територію, збудовано пішохідний міст та відкриту автомобільну стоянку на Дніпровському узвозі.

 

                                              Будівництво другої черги триває.

 

«Пам’ятати - це означає бути. Саме тому ми так багато докладаємо зусиль до добудови Музею Голодомору,  - зазначив міністр. - Це об’єкт є наочним свідченням того, що ми намагаємося продемонструвати світові: геноцид, якого зазнав український народ, не може бути забутим. Пам'ять про це має передаватися не пошепки, як мені колись розповідала бабуся, а на державному рівні і визнаватися на державному рівні в усьому світі».

 

Пан Ткаченко нагадав, що 7 вересня було відкрито оновлену Залу пам’яті в основному приміщенні музею. Збудовано ліфти, інженерні споруди, впорядковано прилеглу територію.

 

                                            Музей Голодомору.

 

Як повідомляє Музей Голодомору, до нової експозиції увійшли експонати та історії, зібрані під час експедицій Україною, що розповідають про долі українських родин у роки Голодомору; нововиявлені історичні джерела, зокрема, листи, написані у 1932–1933 роках з України іноземним інженером Джері Берманом, який став свідком винищення українців Донбасу; історичні дослідження про опір українців комуністичному тоталітарному режиму у 1930-1932 роках та «чорні дошки» на території України на інтерактивних багатофункціональних екранах; стійки-інсталяції з Книгами пам’яті.

 

Крім того створено відео з 3D-мапінгом, в якому дівчинка Оксанка розповідає історію своєї сім’ї, що є образом мільйонів українських родин початку ХХ ст., які стали жертвами злочину геноциду.

 

Музей відтепер працює у звичному режимі — щодня з 10:00 до 18:00.

 

Як уже повідомляла «Україна молода», в Києві відбувся Міжнародний форум ««Масові штучні голоди: пам’ятаємо, вшановуємо», на якому було представлено нову обгрунтовану цифру втрат від Голодомору 1932-1933 років – 10,5 млн.