У Золочеві на Львівщині відкрили пам’ятник Василю Вишиваному, фото

12:27, 20.08.2021
У Золочеві на Львівщині відкрили пам’ятник Василю Вишиваному, фото

Відкрили пам’ятник полковник Михайло Кулик та керівниця проєкту “Українська історія в камені” Оксана Пономарьова. (Фото Нацгвардії МВС)

Пам’ятник австрійцю з українською ідентичністю – Василю Вишиваному відкрили у Навчальному центрі Нацгвардії, що дислокується у місті Золочів Львівської області.

 

Екстраординарну історичну особистість, архікнязя, який допомагав відродити українську свідомість серед українців та українську державність, вшанували у день його смерті, 18 серпня.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Нацгвардія.

 

«Вільгельм фон Габсбург - Лотрінген – таке справжнє ім’я Василя Вишиваного. Український військовий діяч австрійського походження відомий своїми військовими та дипломатичними здібностями, поезією і любов’ю до України», - нагадують нацгвардійці.

 

На відкритті пам’ятника були представники влади, органів місцевого самоврядування, колеги із операції UNIFIER, представники духовенства, громадські діячі, музиканти...

 

У промовах виступаючих відзначалося, що “відновлення історичної справедливості щодо стовпів української історії, що тримають небо – це не лише вшанування пам’яті про них, а також збагачення нашої культурної спадщини”.

 

 

Відкрили пам’ятник начальник Навчального центру імені Василя Вишиваного НГУ полковник Михайло Кулик та керівниця проєкту “Українська історія в камені” Оксана  Пономарьова.

 

До речі, в 2020 році у Золочеві відкрили меморіал присвячений 125-тим роковинам з дня народження Вільгельма фон Габсбурга (1895-1948) та 105-им роковинам прибуття його на військову службу у місто Золочів в 13-й полк уланів.

 

Саме на теренах Львівщини, українські вояки, з якими він на рівних відстоював незалежність нашої держави під час Першої світової війни, Вільгельму Габсбурґу дали ім’я Василь Вишиваний.

 

Син італійської герцогині та австрійського адмірала свідомо для себе вибрав Україну та українство, віддав заради України молоді роки, титули та зв’язки в аристократичних колах Європи.

 

Також, як повідомляла «УМ», у Всесвітній день вишиванки, в Києві відкрили пам’ятник Василю Вишиваному.

 

«Роками всі згадки про нього нищилися нашими ворогами. Але варто відзначити, що Василь Вишиваний – це ціла історична епоха боротьби українців. Наші сучасники повинні знати своїх героїв, адже вони покликані продовжувати нашу боротьбу, за яку віддав життя Василь Вишиваний», - відзначила Оксана Пономарьова.

 

Як зазначив начальник Навчального центру НГУ полковник Михайло Кулик: «На наші дії нам потрібно дивитися очима Габсбурга-Вишиваного, який любив Україну всім серцем. Тому ми повинні самовіддано боротися за свою Батьківщину, її суверенітет та цілісність».

 

                                              Меморіальна дошка Василя Вишиваного у Навчальному центрі НГУ. 

 

Зауважимо, що 31 березня 2021 року Навчальному центру Нацгвардії у Золочеві присвоїли почесне найменування "імені Василя Вишиваного".

 

 Адже Навчальний центр розташований на теренах казарм колишнього 13-го полку уланів, у якому з лютого 1915 року розпочав свою військову службу 20-річний  офіцер Вільгельм фон Габсбург.